reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASML žádá zákazníky, aby ignorovali nekalou čínskou konkurenci

10.2.2022, Jan Vítek, aktualita
ASML žádá zákazníky, aby ignorovali nekalou čínskou konkurenci
Společnost ASML ve své nejnovější zprávě, v níž se věnuje celoročním finančním výsledkům, informuje své investory o tom, že jistá čínská konkurenční firma pravděpodobně pracuje s technologiemi, které porušují vlastnická práva ASML. 
Společnost ASML dosud shromažďuje důkazy a prošetřuje celou záležitost, nicméně tu má co do činění s firmou, která je přímo spojena se společností XTAL Inc. A tu již firma ASML dříve žalovala právě kvůli krádeži duševního vlastnictví a v roce 2019 úspěšně vysoudila 845 milionů dolarů.
 
 
Konkrétně pak jde v tomto novém případě o firmu Dongfang Jingyuan Electron Ltd., která patří mezi čínské technologické startupy a ve vládních kruzích jí přezdívají "malý obr". Dle serveru Bloomberg patří Dongfang Jingyuan mezi chráněné firmy, kterým nehrozí žádné regulační zásahy a pokuty.
 
Je tak zřejmé, že Dongfang Jingyuan je součástí čínských snah vyvinout domácí výrobní technologie, které Čína nyní postrádá a od kterých se Spojené státy snaží ji nyní izolovat. 
 
Společnost ASML se tak zatím ještě nerozhodla podniknout příslušné právní kroky, což nastane až poté, co budou shromážděny důkazy a selžou jiné možné způsoby. Dozvídáme se však, že na zaslané dopisy s dotazy, v nichž se XTAL i Dongfang Jingyuan mohly vyjádřit a obhájit se, nikdo neodpověděl. ASML se tak už obrátila na čínské úřady a pokud ani od nich nezíská uspokojivou odpověď, bude se muset opět obrátit na soud. Současně s tím také varuje veřejnost a zákazníky, že Dongfang Jingyuan pravděpodobně porušuje její patenty a snaží se kopírovat její technologie.
 
Lze tak říci, že holandská ASML je tu chycena mezi mlýnské kameny obchodní války mezi USA a Čínou. Právě Čína v posledních letech ztratila přístup k moderním západním technologiím a aktuálně nemá jak se posunout do éry EUV litografie. My přitom nevíme, čeho se tento nový případ konkrétně týká, ale je zřejmé, že jde prostě o čínskou snahu vyvinout své vlastní výrobní technologie za každou cenu, neboť jedinou alternativou je v současné situaci dívat se na to, jak se náskok ostatních stále zvyšuje. 


reklama