reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock Fatal1ty Z170: "profesionální herní deska"

4.11.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock Fatal1ty Z170: "profesionální herní deska"
ASRock vypustil na trh základní desku s označením Fatal1ty Z170 Professional Gaming i7 a chlubí se, že jde v současnosti o ten nejvýkonnější herní model. Podívejme se tedy na to, zda je tento výrok oprávněný.
Fatal1ty Z170 Professional Gaming i7 by tedy měla konkurovat modelům jako Gigabyte Z170X-Gaming G1, čili můžeme očekávat velice dobře vybavenou, ale také drahou desku. Založena je na čipové sadě Intel Z170 a využívá 12fázové napájení procesoru, a to nejlépe jednoho ze dvou dostupných odemčených modelů Skylake. Moduly DIMM samozřejmě podporují moderní DDR4.





Deska je dále vybavena čtyřmi sloty PCI Express 3.0 x16 a podporuje zapojení třech karet do CrossFireX nebo SLI. Sama nabízí porty DVI-D, HDMI a DisplayPort, ale ty zůstanou jen jako nouzové řešení pro případy, kdy nebudeme moci využít samostatnou grafiku. Dále tu máme dva porty gigabitového Ethernetu řešené čipy od Intelu (Intel I219V, Intel I211AT) a zvuk ASRock Purity Sound 3 s klasickým Realtek ALC1150. Pro úložná zařízení můžeme využít celých deset portů SATA 6 Gbps, které tvoří také tři SATA Express. Vedle toho tu máme hned tři sloty Ultra M.2 s propustností 32 Gb/s, jež umožní zapojit také SSD s rozhraním U.2, jako je třeba Intel 750. Portů USB 2.0 je zde celkem osm, USB 3.0 také osm pllus dva USB 3.1 - typ A a typ C.





Dohromady tu tedy není v podstatě nic, co by tuto desku vyvyšovalo nad hi-end modely ostatních firem. Je také jasné, že když vezmeme v úvahu všechny USB 3.0, SATA, M.2 a sloty PCI Express, ani čipset Z170 nedokáže se svými dostupnými HSIO linkami uspokojit nároky všech těchto rozhraní najednou. To je ale u dnešních desek běžné, čili v tomto případě, pokud zapojíme třeba SSD pro PCIe do prvního slotu M.2, budou deaktivovány porty SATA 0,1 a SATA Express 0. Podobné to je v případě dalších dvou M.2, takže jejich osazením přijdeme o všechny SATA Express a šest z deseti SATA 6 Gbps.

To by šlo vyřešit využitím přídavného kontroleru s dalšími linkami, jenž by byl napojen na čipovou sadu. Byl by tu ale problém s úzkým datovým hrdlem, neboť napojené porty či sloty by pak musely sdílet linku mezi kontrolerem a čipovou sadou. Těžko tedy říci, co je lepší řešení, ale je třeba si alespoň při nákupu desky jako tato uvědomit, že její nabízené možnosti nelze využít bezezbytku. Více informací o této desce najdete na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ ASRock
reklama