reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabídne desku pro AM4 s 5Gb/s sítí

10.1.2017, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabídne desku pro AM4 s 5Gb/s sítí
Není to tak dlouho, co jsme se dozvěděli o chystaných standardech pro Ethernet, které nabídnou se stávající kabeláží podstatně vyšší datovou propustnost. Nyní je chce už využít společnost ASRock na svých deskách pro Ryzen.
Jde o očekávaný krok už jen kvůli tomu, že ASRock má v nabídce i desku Z270 SuperCarrier pro Kaby Lake, která podporuje 5Gb/s Ethernet, a to díky čipsetu firmy Aquantia. Ta nedávno vypustila do světa dva nové, a to AQtion AQC108 pro maximálně 5 Gb/s Ethernet a pak tu je také AQtion AQC107 pro až 10 Gb/s Ethernet, ale ten už vyžaduje pro takovou propustnost kabely Cat6. Server Anandtech již testoval AQC108 a dle výsledků dosahuje propustnosti kolem 4,6 Gb/s v obou směrech komunikace, a to při 6 až 14% zátěži procesoru (jakého, to nevíme).





Vypadá to, že nabídka desek ASRock se socketem AM4 a podporou 2,5Gb/s a 5Gb/s sítě (postačí kabely Cat5e) bude čítat přinejmenším jeden model a firma si tuto rychlou síť přirozeně schovává pro hi-end. Tím bude X370 Professional Gaming s tím nejlepším čipsetem od AMD, podporou pamětí DDR4-2677 MHz, AMD Quad CrossFireX a NVIDIA Quad SLI.

Tato deska dále nabídne 7.1kanálové audio a také integrovaný port HDMI 2.0, to snad pro případ, že bychom se namísto procesoru Ryzen bez integrované grafiky rozhodli využít nové APU Bristol Ridge. Dále tu máme dva USB 3.1 Gen2 (jeden typu C) a celkově deset portů USB 3.0. Úložná zařízení napojíme na osm portů SATA 6 Gbps nebo dva M.2 s PCIe. Za zmínku také stojí 16+2fázové napájení. Právě zde se využije čipset Aquantia AQC108 pro až 5 Gb/s Ethernet a vedle toho také integrovaný adaptér Intel 802.11ac Wi-Fi. Není divu, že právě společnost ASRock chce na trhu prosadit nový síťový standard, však i když je to menší z výrobců desek, už několikrát prokázala, že inovace jí nejsou cizí. Vzpomenout můžeme na sloty M.2 se čtyřmi linkami PCIe 3.0 už v době, kdy na jiných deskách byly spíše M.2 se SATA nebo přinejlepším se dvěma linkami PCIe 2.0. Na druhou stranu na trhu ještě běžně nebyla vhodná SSD pro takové sloty a něco podobného platí i pro 5Gb/s Ethernet. Budeme totiž potřebovat i další zařízení s jeho podporou a především router/switch a ty jsou dnes stále velice drahé. Někdo ale s prosazováním nových standardů musí začít, aby se posunuly do mainstreamu.





Další nová deska od ASRock již s 1Gb/s Ethernetem je X370 Taichi vyvedená v bílo-černém provedení s malůvkami ozubených kol. I ta má 16+2fázové napájení a bohatou nabídku funkcí jako předchozí model, takže rozdíl je jen v ethernetové výbavě.





Nakonec tu máme model AB350 Pro4 rovněž v černo-bílém provedení, který už nese slabší čipset B350, jenž ale stále umožní přetaktovat procesory Ryzen. Podporuje také paměti DDR4-2677, ale má už jen jeden slot PCIe 3.0 x16, zatímco druhý má jen čtyři linky PCIe 2.0 a pak tu jsou čtyři sloty PCIe 2.0 x1. Tato deska se tak nehodí pro zapojení více karet, ale kdo něco takového také potřebuje. Dále můžeme zmínit 7.1kanálové audio, šest SATA 6Gb/s, dva M.2 a osm USB 3.0 (jeden typu C).

Zdroj: Tom's Hardware
reklama