reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabídne minipočítač Jupiter X300 pro paticová APU od AMD

26.1.2021, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabídne minipočítač Jupiter X300 pro paticová APU od AMD
Označení Jupiter X300 nevyzní jako to nejvhodnější pro počítač, který se má chlubit svými malými rozměry a tím, že na stole zabere jen minimum prostoru. Nicméně je tu, vyrábí jej společnost ASRock a využivá APU od AMD.
ASRock Jupiter X300 Mini PC je tak další minipočítač spoléhající i na APU Ryzen 4000G, jakých bylo představeno už více, ovšem dostupností to jednak bývalo velice špatné a potom tu v tomto případě máme přeci jen něco jiného. Nyní je to také s dostupností podobných minipočítačů už trošku lepší, na trhu jsou k dispozici modely Asus Mini PN50 s Renoirem, ale pak už spíše podnikové či kancelářské verze od HP či Lenova. Snad se ale k tomuto výběru brzy přidá také Jupiter X300 od ASRock. 
 
 
Tyto počítače mohou být vybaveny APU od AMD a až 64 GB paměti DDR4-3200 MHz, přičemž jsou určeny právě i pro domácí využití nebo kanceláře. Design je ostatně trošku strohý, ale to vůbec není na škodu, pokud bude zároveň funkční. 
 
 
Jedná se o počítače v tenké skříni s objemem cca jednoho litru, která nabídne také ve svých útrobách na desce slot PCIe Gen3 Ultra M.2(2280), další M.2 s WiFi modulem a také jednu 2,5" pozici pro SATA 6 Gbps. Vepředu máme také po dvou USB typu C a typu A, dále dva audio konektory a skrz čelo se bude také nasávat vzduch vyfukovaný vzadu malým chladičem. 
 
 
Na zadní straně je vedle toho ještě dvojice anténních konektorů pro WiFi, další audio výstup, obrazové porty D-Sub, DisplayPort a HDMI, dalších pět konektorů USB, jeden síťový RJ-45 a napájecí pro 19 V adaptéru s výkonem 90 W. Celkové rozměry PC jsou 178 x 178 x 34 mm a pokud někomu uniklo, jakou toto PC vůbec využívá platformu, pak jej může trknout následující obrázek. 
 
 
Na něm totiž vidíme paticovou, čili desktopovou verzi procesoru Ryzen, čili nejde o slabší mobilní APU. Dle specifikací tu máme podporu desktopových APU sérií 2000, 3000 a 4000, pokud je seženeme a paměti DDR4-3200 platí pro Renoir, zatímco s Picasso a Raven můžeme využít DDR4-2933. Instalovat můžeme APU s TDP do 65 W, do čehož spadají všechny modely. 


reklama