reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové mají novou metodu pro hledání černých děr

29.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové mají novou metodu pro hledání černých děr
Moderní astronomie má celkem jasno v tom, že smrt hvězdy o určité hmotnosti spolehlivě vyústí ve vznik černé díry. V naší galaxii bylo ale přesto nalezeno jen několik černých děr, takže změní něco nová metoda pro jejich hledání?
Černé díry se velice špatně hledají, to ví každý, přičemž astronomové mají šanci je nalézt jen v některých specifických případech. Zatím nemohou detekovat černou díru, která nerušeně pluje vesmírem, leda by se snad přihodilo, že by její gravitace zrovna ovlivnilo světlo přicházející z jiného vzdálenějšího zdroje. A o tom to v podstatě vše je, sledovat můžeme pouze to, jak černá díra ovlivňuje své okolí a ne ji samotnou. 
 
 
Některé relativně blízké černé díry byly objeveny díky tomu, že právě provádí vesmírný taneček s hvězdou a obvykle se pak projeví charakteristickým rentgenovým zářením, které vydává materiál, jejž si černá díra přitahuje právě z hvězdy. Čínští astronomové ale nyní říkají, že přišli s novou metodou, jak hledat malé černé díry v naší galaxii.  
 
Tvrdí konkrétně to, že mohou najít více černých děr, aniž by se spoléhali na rentgenové záření, díky čemuž bude možné hledat i takové, které obíhají kolem hvězdy ve větší vzdálenosti. Navíc našli systém, který by měl obsahovat mnohem těžší černou díru, než jaká může dle teorie vzniknout kolapsem jediné hvězdy, což zase představuje záhadu onoho konkrétního systému.
 
Astronomové v tomto případě využívají zařízení Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST), které v Číně funguje od roku 2016 a určeno je právě pro sledování vícehvězdných systémů. Našli tak i jasnou hvězdu s přibližnou hmotností osmi Sluncí, která obíhá kolem neviditelného bodu s periodou 79 dní. 
 
Z pohybů hvězdy bylo určeno, že musí mít vedle sebe černou díru a později bylo i identifikováno záření, jež má pocházet z jejího akrečního disku a díky tomu zase mohl být lépe proveden odhad její hmotnosti. Ta je rozhodně překvapivá, protože má jít o cca 70 Sluncí a dle platných teorií takový objekt jednoduše nemůže vzniknout jako pozůstatek jediné hvězdy. 
 
Zbývají tak spekulativní vysvětlení, co se v daném systému nachází. Jedna možnost je tak, že dříve šlo ve skutečnosti o systém třech hlavních těles, v němž dvě velké a těžké hvězdy stvořily jednu černou díru a v její blízkosti zůstala třetí hvězda. Jiná možnost je ta, že tam není jedna, ale dvě černé díry, které obíhají blízko u sebe a kolem nich obou pak krouží hvězda. Jifeng Liu z Čínské akademie věd udává, že jeho tým se nyní zaměří na to, aby zkoumal druhou možnost čítající dvě černé díry v jednom systému, což by byl vskutku ojedinělý objev. Použitá metoda bude také použita pro sledování dalších systémů. 
 
 


reklama