reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové mají šanci pozorovat supernovu a vznik neutronové hvězdy

23.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové mají šanci pozorovat supernovu a vznik neutronové hvězdy
Neutronové hvězdy jsou samy o sobě jedny z nejzajímavějších objektů našeho vesmíru. Měly blízko k tomu, aby se staly černou dírou, ale namísto toho jsou z nich neuvěřitelně husté koule. Nyní nám jde o vznik jedné takové z velice vzácného objektu. 
Astronomové se mohou pochlubit nálezem jednoho z nejvzácnějších objektů, a sice neutronové hvězdy, která by měla již relativně brzy vzniknout po kolizí dvou bílých trpaslíků. Jako bílý trpaslík ostatně skončí valná většina hvězd včetně našeho Slunce, které ještě před tím projde fází rudého obra. Vzniklý bílý trpaslík, který nedokáže díky své hmotnosti překročit Chandrasekharovu mez (1,44 hmotnosti Slunce) pak už jen využívá nahromaděnou energii a postupně chladne, až se stane černým trpaslíkem, což je ale stále jen teoretický objekt a tak tomu už bude pro naši civilizaci asi napořád. Čas chladnutí do stádia černého trpaslíka je totiž tak dlouhý, že na něj nestačí ani dosavadní stáří našeho vesmíru. 
 
 
Pokud ale bílý trpaslík překročí zmíněnou mez, jeho degenerační tlak elektronů není schopen odolat gravitaci, hvězda se zhroutí, vytvoří supernovu typu 1a a po ní zbyde neutronová hvězda, nebo rovnou černá díra. To můžeme brát jako klasický způsob vzniku neutronových hvězd. 
 
Pak tu ale máme velice vzácné objekty, jako je i J005311. Tato hvězda je asi 40.000 zářivější než Slunce, jenomže my z ní nezaznamenáváme žádné viditelné světlo, protože sedí uprostřed plynového mračna. Její výkon počítáme především v infračerveném spektru a také byl zaznamenán velice silný solární vítr v rychlosti 16 tisíc km/s, přičemž ta je i u velkých hvězd obvykle asi osmkrát nižší. Tato vlastnost zase ukazuje na velice rychlou rotaci J005311. 
 
Astronomové tento objekt ještě neoznačují za neutronovou hvězdu, neboť ta by měla teprve vzniknout. Nyní tu máme hvězdu jako výsledek kolize dvou bílých trpaslíků, přičemž taková událost obvykle přináší něco jiného. Měla by prudce zvýšit hustotu výsledného objektu, v němž se začnou tvořit těžké prvky a vznikne nezadržitelná fúzní reakce, která jej roztrhá. 
 
 
V tomto případě ale kolize vytvořila dostatek tepla při potřebném tlaku na to, aby odstartovala fúzi uhlíku, na niž původní bílí trpaslíci neměli šanci dosáhnout. To tak novou hvězdu "zažehlo" a vzniklý tlak zabránil jejímu zhroucení. Jenomže to se stalo někdy dávno a z naměřených údajů je zřejmé, že J005311 už se velice blíží konci svého aktuálního stádia života a vzhledem k tomu, že jeho hmotnost má překračovat Chandrasekharovu mez, očekává se exploze supernovy 1c a následný vznik neutronové hvězdy. Astronomové odhadují, že to nastane nanejvýš během pár tisíců let, což na vesmírné poměry v podstatě každou chvíli a skutečně existuje alespoň malá šance na to, že to zažijeme ještě my. 
 
Zdroj: Nature


reklama