reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Dá se předpokládat, že systémy s mrtvou hvězdou, v nichž dosud existují planety, jsou vcelku běžné, ale předpoklad není důkaz. Nyní ale byl potvrzen první takový, kde exoplaneta obíhá konkrétně bílého trpaslíka. 
M0RGAN (248) | 19.10.202111:20
První? Úplně první exoplanety byly objeveny u pulzarů ­(1992­), které jsou hvězdami po smrti. https:­/­/www.aldebaran.cz­/astrofyzika­/hvezdy­/exoplanets.php
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 18.10.202114:04
Všechny hvězdy dříve nebo později vyhasnou. A lidstvo se možná nedožije ani konce stolení či tisíciletí, takže co bude za nějaké miliardy let je naše zbytečná starost.

Místo čučení do vesmíru by možná bylo lepší věnovat veškerou energii k záchraně života na zemi, protože jinak nám může být všechno úplně jedno.
Odpovědět2  5
DarkRichelieu (1230) | 18.10.202115:24
Těch brzkých apokalyptických konců lidstva je možné slýchávat co lidé vymysleli náboženství. Od doby zeleného fanatismu je to jenom hlasitější, ale nic to nemění na faktu, že lidstvo tu bude i kdyby se zvýšila průměrná teplota o několik stupňů. Imho proč zrovna vesmír? podle mě je větší blbost utrácet miliardy za umění, nebo za přednášky o genderech, nebo trpí datlové bolestmi hlavy?, mohou žáby levitovat? nebo studie o sexualitě krys ve spodním prádle, nebo slet boháčů soukromýma tryskáčema na přednášku o klimatu a honit si u toho triko jak že je zelenej.
Odpovědět8  2
Eskymak (1057) | 18.10.202118:06
No jo, jenže on ten konec lidstva poslední obou docela nabírá na obrátkách. Pominu­-li nějakou globální epidemii, tak nám docela kolabuje zásobovací řetězec základní zdrojů, roste inflace, vše zdražuje a téměř všeho je nedostatek. K tomu všemu to vypadá na novou studenou válku.

Nějakých pár stupňů průměrné teploty opravdu neřeším, to je to nejmenší.

Uznávám, že o studiích sexuality krys ve spodním prádle jsem zatím neslyšel. Je vidět, že sis něco nastudoval!
Odpovědět2  4
klokan83 (150) | 19.10.202110:01
Kdyz zkolabuje zasobovaci retezec a nepriveze se tolik kramu z Ciny tak to bude konec lidstva?

Rostouci inflace bude konec lidstva?

Lidstvo prezilo prvni studenou valku i dve svetove. Prezije i dalsi. Lidstvo prezilo epidemie i v dobe kdy jeste neexistovali antibiotika ani vakciny. Ja si mylim, ze lidstvo toho prezije hodne :­)
Odpovědět0  0
klokan83 (150) | 19.10.202110:07
BTW: Vsimnul si nekdo toho, ze ­"vedci­" predpovidaji klimaticou katastrofu v radu desitek let a zaroven ­"vedci­" predpovidaji, ze populace bude rust do roku 2100 a pak se rust zastvi protoze rodiny budou mit min deti?

Tak jak to je? Zabije nas ta klimaticka katastrofa a nebo ne?
Odpovědět0  0
M0RGAN (248) | 19.10.202114:01
Až přijde těch ­"nějakých neřešených pár stupňů navíc­", tak teprve poznáte, jak vypadá kolaps ­"zásobovacího řetězce základních zdrojů­", protože se dají na pochod stovky milionů lidí, klidně i dvě miliardy, v jejichž domovině to kvůli změně klimatu přestane být k žití, protože to už nebude nedostatek grafických karet, ale kritický nedostatek pitné vody, co je bude trápit. A to bude jen jeden z mnoha negativních příznaků klimatické změny.

Z geologického hlediska je to jedno, život na Zemi do dalších staletí celkem jistě přežije a za sto tisíc let nebude po lidstvu ani památky. Ale jestli chceme jako civilizace a dost možná i jako druh na této planetě přežít, tak bychom neměli mávat rukou nad lidmi způsobovaným výrazným urychlením klimatických změn.
Odpovědět0  1
administratorek (48) | 18.10.202122:23
Líbí se mi ty pohrdlivé řeči o bádání vědců nad banalitami. Úplná krávovina objevená dnes, může pomoci v budoucnu vyřešit nejpalčivější problémy lidstva. Nedávno například jakýsi magor ­(čech­) zkoumal pavouky za polárním kruhem. Dumal nad tím, proč vlastně nezamrznou... A světe div se, o pavoučí enzym mají enormní zájem výrobci čistících prostředků, kteří díky němu ­"možná­" dokážou snížit teplotu praní z 60 stupňů na 10.

A přitom si řeknete na co že to ty prachy šly? Na bádání nějakého osla nad pavoučky?

Nejlepší jsou ti co by chtěli rozhodovat o ­"špatném­" a ­"dobrém­" bádání. Zajímavé je, že se ale najdou v každé době, za každého režimu. Největší chytrolíní ze všech.
Odpovědět0  1
tervicz (66) | 18.10.202121:00
Jakože specialisté na astronomii mají začít honem studovat ekologii, moderní směry v průmyslu, zemědělství a stavebnictví nebo nějaké sociálně ekonomické vědy? Ono jich ale tolik není, že by to vytrhli a třeba by je to ani nebavilo :D

Rozhodně to mnohem víc vytrhne větší rozhled a informovanost populace, která se žádnou vědou nezabývá a momentálně si ani dost zjevné problémy nedává do souvislostí, či až příliš preferuje krátkodobý ekonomický benefit.

Jinak přes všechny současné problémy, z pohledu přežití lidstva nevidím momentálně nic zásadního, z pohledu změn životního standardu či přístupu možná, nic nového, lidi jsou relativně odolní.

Astronomie je zkrátka jen další věda, která je součástí celého systému popisování reality vědeckou metodou, je holý nesmysl vyřazovat nějaké kategorie výzkumu, protože jako není dost k věci podle někoho.

Mnohem důležitější je, aby řekněme v tý Africe víc lidí vystudovalo aspoň něco.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.