reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové poprvé detekovali na exoplanetě železo a titan

16.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové poprvé detekovali na exoplanetě železo a titan
Astronomové už dokázali najít tisíce potvrzených exoplanet, ale o nich samotných v podstatě nic nevíme. Dokážeme určit spíše jen jejich přibližnou velikost, hmotnost a vzdálenost od mateřské hvězdy, ale co takové složení? 
Nejvíce exoplanet nalezených jedním zařízením má na svědomí teleskop Kepler a jeho metoda, a není v tom sama, spočívá ve sledování projevu planet na jejich mateřskou hvězdu. Zatím není možné pohodlně sledovat světlo, které se od planet odrazilo, abychom se podívali přímo na ně nebo alespoň na jejich spektrum, ale u těch největších exoplanet to občas jde, jak ukázal nyní případ plynného obraz KELT-9b. 
 
 
KELT-9b je exoplaneta o hmotnosti 2,88násobku Jupiteru a její oběh kolem KELT-9 trvající pouze 1,5 našeho dne jasně říká, že obíhá v opravdu velké blízkosti a pak není divu, že dosahuje na povrchu teplot přes 3600 °C. Taková teplota by už měla stačit na to, aby se rozpadaly případné molekuly vody. 
 
Astronomové nedávno na KELT-9b zaměřili Telescopio Nazionale Galileo na Kanárských ostrovech a dokázali zachytit spektrum světla, které prochází přímo skrz atmosféru této planety. A že dobře znají spektrum světla ze samotné hvězdy, mohli toho využít a extrahovat spektrum týkající se samotné planety, kde objevili především známky železa a titanu. Tyto informace porovnali se simulací, která potvrdila, že železo to skutečně může být. 
 
 
Vůbec poprvé tak byly detekovány tyto dva prvky na planetě z cizí soustavy a aby si astronomové byli opravdu jistí, že nebylo zachyceno spektrum samotné hvězdy, zaměřili se na Dopplerův posun v signálu, který ukázal, že světlo opravdu přišlo od planety.
 
Co se týče menších planet velikosti Země nebo Venuše, s pomocí dostupných nástrojů je něco takového dosud nemožné, však planeta jako KELT-9b je zcela jiný kalibr. S využitím znalostí o složení velkých planet cizích soustav si však lze udělat obrázek o tom, z čeho se asi tak mohou skládat menší planety poblíž. To alespoň do té doby, než bude k dispozici James Webb Space Telescope, který umožní sledovat exoplanety i přímo, jak můžeme doufat. 
  


reklama