reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové spatřili vzácný rozpadající se asteroid

2.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové spatřili vzácný rozpadající se asteroid
Asteroid Gault se dle astronomů z Queen’s University Belfast rotuje tak rychle, že se rozpadá, a tak tvoří zajímavý úkaz. Vypadá totiž jako kometa, a tak měl čím zaujmout astronoma, který zrovna obsluhoval zařízení ATLAS.  
Jedná se konkrétně o asteroid 6478 Gault, který má průměr kolem 4 kilometrů a rotuje tak rychle, že jej odstředivá síla trhá na kusy. Ale nenechme se mýlit, nejde o tak vysoké otáčky, jaké bychom si mohli představovat. Bohatě stačí, když se Gault otočí kolem své osy jednou za dvě hodiny a už to stačí na to, aby se pomalu začal rozpadat. Pokud by se točil ještě rychleji, už by se nedokázal udržet pohromadě vůbec a takto za sebou jen nechává stopu materiálu. 
 
 
Tím tak na nebi připomíná kometu, jenomže jejich ohon je tvořen materiálem, který byl odpařen díky záření Slunce. Gault je ale dle svého složení asteroid tvořený především horninami, takže Slunce na něj nepůsobí tak jako na komety. 
 
Gault byl nalezen Kenem Smithem, astronomem z Astrophysics Research Centre na Queen’s University Belfast, který právě využíval zařízení Asteroid-Terrestrial Impact Last Alert System (ATLAS) na Havaji. Nachází se přímo v Hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem a na první pohled vypadá jako kometa. Poté si jej našel i Hubbleův vesmírný dalekohled. 
 
Asteroid Gault je tak velice málo soudržná kupa hornin a jeho typu je obvykle přezdíváno prostě a jednoduše hromada sutě. Jak je jasně vidět ze snímku, má dva ohony, a sice jeden delší a tmavší sahající do vzdálenosti asi 800.000 kilometrů a druhý kratší a jasnější (cca 200.000 km). Dle analýzy snímků z Hubblea to vypadá, že prach tvořící kratší ohon byl uvolněn někdy na konci minulého roku, k čemuž stačí vzhledem k nestabilitě asteroidu jen málo. 
 
 
Ovšem jak se přihodilo, že se Gault tak rychle roztočil? Astronomové sází na efekt zvaný YORP (Yarkovsky–O'Keefe–Radzievskii–Paddack). Jde prostě a jednoduše o vliv slunečního záření na těleso o určitém tvaru, které svým povrchem vyzařuje výsledné teplo různými směry a tím se roztáčí. Nejde samozřejmě o silný efekt, ale o výsledek po miliony let působící síly, která těleso postupně roztáčí. Gault se tak měl začít rozpadat teprve nedávno, takže nyní je vhodným objektem pro dlouhodobé pozorování. 
 


reklama