reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus a deska Z97-WS jako základ pracovní stanice

13.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus a deska Z97-WS jako základ pracovní stanice
Pokud máte zájem sestavit si pracovní stanici založenou na procesoru Haswell Refresh a potažmo později i Broadwell, můžete se podívat na model Asus Z97-WS, který přináší mimo jiné i podporu čtyř grafických karet.
Asus Z97-WS je tedy základní deska určená pro pracovní stanice či prostě výkonné počítače, které dokáží využít až čtyři grafické karty zapojené v režimech NVIDIA SLI či AMD CrossFireX. Nezapomnělo se ani na procesor, jehož napájecí systém zahrnuje Dr MOS MOSFETy, 12K kondenzátory (výdrž až 12 000 hodin v teplotě 105 °C), cívky Beat Thermal Chokes a hned dva osmipinové napájecí konektory EPS.





Deska je tedy vybavena čtyřmi sloty PCI Express 3.0 x16, které mají mít dle specifikací k dispozici celkem 32 linek, takže při zapojení všech bude každá karta pracovat s osmi linkami. Souhrnný výkon grafických karet může být tedy obrovský a využitelný zvláště pro GPGPU, ale také pro hraní her. Vedle dlouhých PCI Express x16 tu pak jsou dva PCI Expres 2.0 x1 a jeden x4.





Do výbavy desky patří také Q-Code Logger sloužící při odhalování chyb. Jedná se o funkci, která umožní stiskem jednoho tlačítka otestovat stav systému a dokáže rovněž příslušné logy ukládat na USB flash disk. Dále tu máme Asus Dr. Power, čili utilitu sledující stav napájení, a tedy i kondici zdroje. Pokud zjistí nějaké potenciální problémy, třeba zmeny v napětí, informu je o tom uživatele.

Asus Z97-WS již má být k dispozici na trhu od 11. května. Její cena se pohybuje kolem 8000 Kč s daní. Více se o ní dozvíte na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ Asus
reklama