reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus, ASRock a EVGA ukazují své desky s Intel Z170

2.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus, ASRock a EVGA ukazují své desky s Intel Z170
Na Computexu se dle očekávání vyrojily základní desky určené pro procesory Intel Skylake do socketu LGA 1151. My se tak můžeme podívat na nové modely, a to od firem Asus, ASRock a také EVGA.
Společnost EVGA tedy evidentně s výrobou základních desek nekončí, ovšem na rozdíl od firem jako Asus nebo ASRock jich bude mít z generace se socketem LGA 1151 na výběr jistě méně. My se nyní podíváme výhradně na modely, které nabízí nejlepší čipset z generace 100 Series, čili Z170-





Co se týče společnosti Asus, ta nabídne například model Z170-Pro, který připomíná její desky s čipsetem Intel X99. Má jít o hi-end model vybavený 15fázovým napájením DIGI+ a mohutným pasivním chladičem či chladiči propojenými heatpipe. Vedle socketu jsou sloty pro paměti DDR4 DIMM s podporou až 64 GB a frekvencí 3400 MHz (OC+). Pak tu máme tři PCI Express 3.0 x16, čtyři PCI Express 3.0 x1 a také jeden slot M.2. Ten by měl také podporovat PCI Express verze 3.0, neboť Z170 může obsloužit celkem 20 linek tohoto rozhraní. Vedle toho tu je deset portů SATA 6 Gbps a dva SATA Express, audio Crystal Sound 2, dva gigabitové LAN, čtyři USB 3.0 a dva USB 3.1 na zadním panelu. Tam je také HDMI, Display Port, Mini DisplayPort a také modul s Wi-Fi 802.11. Dle zprávy jde ale o b/g/n a ne moderní ac, kupodivu.





Firma EVGA má v řadě desek se Z170 tři modely, a to Z170 Classified, Z170 FTW a Z170 Stinger. První zmíněný model je zároveň tím nejlepším v nabídce a na fotografii můžete vidět, že je vybaven dvěma 8pinovými konektory EPS pro přídavné napájení procesoru, které je desetifázové. Dále tu máme také 4 DIMM pro 64 GB DDR4 na 3400 MHz a pak dokonce pět PCI Express 3.0 x16 a jeden x4. V případě těchto slotů bohužel není zmíněna konfigurace linek při zapojení více karet. Samozřejmostí je M.2 a pak tu máme osm SATA 6 Gbps a dva SATA Express. Vypadá to tedy, že u nové generace desek bude běžná výbava dvou SATA Express, takže bychom logicky mohli očekávat, že se na trhu konečně už objeví také nějaká úložná zařízení pro toto rozhraní.

EVGA Z170 FTW bude levnější, ale také se slabší, i když pořád velmi slušnou výbavou. Nejspíše bude mít 8fázové napájení, dále čtyři PCI Express 3.0 x16, jeden x4 a také M.2. Stinger pak patří mezi základní desky formátu Mini ITX, takže nabídne pouze dva sloty pro DDR4, jeden PCI Express 3.0 x16 a čtyři SATA 6 Gbps.





Dostáváme se k nabídce firmy ASRock, která ukázala především modely FATAL1TY Z170 a Extreme Z170, přičemž lepší by měla být ta druhá s černo-zlatým provedením. Určena je i pro přetaktované sestavy, takže slibuje kvalitní komponenty a stabilní napájení se 13fázovým PWM. Nové desky pro Skylake tak mají často společné to, že jsou vybaveny napájením s lichým počtem fází, zatímco doposud byl pravidlem sudý počet. Stejně tak to vypadá, že se standardem už stanou paměti DDR4 a osobně zatím vím jen o společnosti Biostar, která má nabídnout u desek s Intel 100 Series také podporu pamětí DDR3, tedy přesněji DDR3L.

ASRock Extreme Z170 je vybavena dokonce třemi SATA Express, které tak tvoří i šest z celkových deseti SATA 6 Gbps. Má také dva BIOSy, z nichž jeden jako obvykle slouží jako záložní, dále čtyři PCI Express 3.0 x16, dva x1 a celé tři sloty M.2, každý se čtyřmi linkami PCI Express 3.0. To je společně s ostatními rozhraními pro PCIe 3.0 moc i na čipset Z170, takže je jasné, že ta budou mezi sebou potřebné linky sdílet. Využít zde můžeme také Wi-Fi/Bluetooth kartu pro rozhraní mini PCIe. Nebylo zde ale zmíněno rozhraní USB 3.1, takže není zřejmé, zda ho ASRock ignoruje, nebo se na něj ve zprávě jen zapomnělo. Na zadním panelu tak máme najít šest USB 3.0, dva USB 2.0 a také dva ethernetové porty.





ASRock Z170 FATAL1TY Gaming K6 bude trošku slabší model s pouze jedním M.2, dvěma SATA Express a osmi SATA 6 Gbps. I zde ale máme dva BIOSy a debugovací číslicový displej. Ubyl také jeden PCI Express 3.0 x16, namísto nějž je tu jeden x1 navíc. Zvuk mají obě desky stejný, a to 7.1kanálový Purity Sound 3.

Zdroj: wccftech
reklama