reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus chystá RTX 3070 s chladičem Noctua

6.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus chystá RTX 3070 s chladičem Noctua
Asus navázal spolupráci s firmou Noctua, z níž zřejmě vzejde alespoň jeden model grafické karty RTX s chladičem, jehož vzhled nás asi nenechá na pochybách. Jak ale bude vypadat, to se teprve ukáže.
Asus samozřejmě již spolupracoval s jinými výrobci chladičů, jako především s firmou EK Water Blocks (EKWB) na modelech s vodním chlazením, ovšem že by to někdy byla firma Noctua, nebo že by ona sama takto spolupracovala s jiným AIB výrobcem grafických karet, to se k nám zatím nedoneslo. 
 
renderovaný snímek
 
Máme tu tak zřejmě vůbec první grafickou kartu s chlazením firmy Noctua, což je zřejmé už jen dle výběru barev. Nahoře máme přitom renderovaný snímek karty s dvouventilátorovým chladičem a dole už je fotografie reálné karty, ovšem ani jeden z nich neukazuje reálný produkt. Nahoře máme pouze vizi jistého fanouška a dole se nachází modifikovaná GTX 1080 Strix, čili náhodou také model od Asusu. 
 
modifikovaná GTX 1080 Strix
 
Dle serveru HWcooling se ovšem o spolupráci mezi Asusem a Noctuou spekuluje již řadu dní a ani jedna z firem nebyla zatím ochotna ji potvrdit. Ovšem na přímý dotaz přišla odpověď, že na toto téma se zatím odpovědi nedočkáme, ale můžeme očekávat, že ta přijde brzy. Jinými slovy, něco se opravdu chystá.
 
KOMACHI_ENSAKA také upozorňuje na záznamy EEC, kde se mezi registrovanými kartami objevila jistá RTX3070-8G-NOCTUA. Ne všechny takovéto registrované karty samozřejmě přichází na trh, ale na druhou stranu by se tam těžko objevil takový model jen tak.
 
Pokud jde o otázku, zda půjde o vzduchový či vodní chladič, na ni lze myslím odpovědět jednoznačně. Půjde o kartu se vzduchovým chladičem, neboť Noctua do trhu s vodním chlazením zatím nepronikla a můžeme očekávat, že půjde prostě o hliníková žebra, haldu heatpipe a především výkonné ventilátory s výbornými charakteristikami. Zkrátka to, co Noctua umí nejlépe.


reklama