Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus EN6600TOP Silent/TD uvádí Reverse Technology

5.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
Asus EN6600TOP Silent/TD uvádí Reverse Technology
Po dlouhé době někdo přišel na to, že teplo stoupá vzhůru. Tento fyzikální fakt se u konstrukce počítače bere v potaz snad ve všech ohledech kromě přídavných karet do slotů PCI, AGP či nejnovějších PCIe. A největší problém nastává u karet...
Po dlouhé době někdo přišel na to, že teplo stoupá vzhůru. Tento fyzikální fakt se u konstrukce počítače bere v potaz snad ve všech ohledech kromě přídavných karet do slotů PCI, AGP či nejnovějších PCIe. A největší problém nastává u karet grafických, které vydávají tepla poměrně dost.



Asus si je tohoto faktu vědom a velmi zajímavě toho využil. Grafický čip je v počítači (skříni typu tower) umístěn směrem dolů (což mě při první montáži grafické karty před drahnou dobou velmi překvapilo) a to rozhodně není nejideálnější. Jak již bylo řečeno, teplo stoupá vzhůru a pokud je čip dole, teplo nemá pořádně kam unikat.

Když se však čip otočí na druhou stanu (viz zajímavý obrázek), dostanete čip nahoru a teplo bude samo od sebe stoupat k procesoru a odtud přes ventilátor zdroje pryč. Tímto je dosaženo zvýšené efektivity chlazení a to bude velmi výkonné i při jeho pasivním řešení.

Asus EN6600TOP Silent/TD je až na to, že na vrchní (v počítači spodní) straně prakticky nic nenaleznete, klasickou GeForce 6600TOP, tedy s takty 400MHz u jádra a 800MHz u DDR2 pamětí o velikosti 256MB. Má tedy výkon přesně mezi klasickou GeForce 6600 a 6600GT.

Podle Asusu je o 40% rychlejší než klasická GeForce 6600, což jsou podle mě až trochu moc optimistická čísla, pasivní chlazení má být rovněž o 30°C účinnější. Po představení SilentPipe II společnosti Gigabyte byl dokázáno, že i pasivní řešení může být velmi účinné, ale ani u tohoto údaje bych nebyl tak optimistický. Svůj vliv na chlazení to ale jistě bude mít a bude nezanedbatelný.

Zdroj: www.asus.com.tw, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.