reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus, Gigabyte a Inno 3D ukazují vlastní GTX 1060

8.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus, Gigabyte a Inno 3D ukazují vlastní GTX 1060
Nedlouho po prvotním představení grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1060 zareagovali AIB výrobci, a tak se můžeme krátce podívat na to, co si pro nás chystají firmy Asus, Gigabyte a Inno 3D. Jde o nereferenční verze karty.
NVIDIA stejně jako v případě GeForce GTX 1080 a 1070 uvede na trh verzi Founder's Edition karty GeForce GTX 1060, která dostala cenu 299 USD, zatímco nereferenční verze začínají na doporučených 249 USD. Následující grafické karty ale za takovou cenu zákazníci jistě neseženou, neboť jde o ty lepší modely s výkonnými chladiči a dle očekávání také se zvýšenými takty.





GeForce GTX 1060 je považována za kartu, která pošle starou GTX 980 do důchodu a nadělá firmě AMD mnoho vrásek na čele. Na trh má přijít 19. července a otázka je, jak to bude s dostupností a jakých cen se v našich obchodech nakonec dočkáme. Lze očekávat, že GTX 1060 bude prodejní hit, ale tak možné, že alespoň zpočátku jich bude na trhu nedostatek, což vynese ceny těchto karet vzhůru. To se však obvykle týká západních trhů, kde se karet prodává velké množství, je o ně silný zájem a také tam exístují zákazníci, kteří si jsou ochotni připlatit.

Podívejme se ale, co si pro nás chystají zmíněné společnosti. Asus si chystá pro začátek tři verze, a to základní Turbo, pak Dual a nakonec ROG Strix. První by se tak měla prodávat za uvedenou cenu 249 USD, druhá patří do střední třídy s vylepšeným a dle všeho i tišším chladičem a ROG Strix bude patřit mezi to nejlepší. Nabídne tak tříventilátorový chladič, který na kartě s TDP 120W působí až příliš okázale, ale Asus rozhodně nebude jediná firma, která něco podobného nabídne. To je zatím vše, co o jeho nabídce víme.





Dále tu je Gigabyte, který jako jindy sází na RGB LED podsvícení a jinak toho moc neukazuje. Obrázek má ukazovat část karet GeForce GTX 1060 G1 GAMING, jež mají zahrnovat krom podsvícení také chladič WINDFORCE 2X se dvěma 90mm ventilátory i dvěma heatpipe a "Super Overclocked GPU". V klidovém provozu bude možné ventilátory nechat vypnuté, neboť moderní GPU ve 2D mají velice nízký odběr.

Gigabyte se chlubí, že pro tyto karty bude GPU vybírat pomocí svého procesu GPU Gauntlet Sorting, a tak od nich můžeme očekávat velký potenciál pro přetaktování, což je podtrženo 6+1fázovým napájením. Nějaké konkrétní hodnoty se ale nedozvíme.





Nakonec tu máme Inno3D a jeho dvojici karet GeForce GTX 1060 Gaming OC X2 a GeForce GTX 1060 iChiLL X3. Tato firma jako jediná z naší trojice zveřejnila i konkrétní takty svých karet, takže se podívejme na to, co nám nabídne výkonnější verze iChill X3 s trojventilátorovým chladičem. Referenční verze GTX 1060 má nastaveno turbo na 1708 MHz a paměti na 8 GHz efektivně. Tato karta nabízí takt až 1784 MHz a 8,2GHz paměti, což zvláště v případě GPU není moc vysoká hodnota. O další přetaktování se ale můžeme pokusit sami.

Zdroj: Hexus.net
reklama