reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus odhalil nové základní desky se Z270 pro Kaby Lake

3.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Asus odhalil nové základní desky se Z270 pro Kaby Lake
Server Videocardz přinesl informace o nových deskách Asus s čipsetem Z270, jakož i jejich fotografie. Tyto desky budou oficiálně představeny již za několik dní, ale už nyní se můžeme podívat na to, co nabídnou.
Jako obvykle můžeme očekávat celou řadu nových modelů, které se zařadí do rodin ROG, ROG Strix, Prime, TUF či Workstation. Připraveny jsou tak především herní modely určené procesorům Core 7. generace Kaby Lake, ale zvládnou pochopitelně i starší Skylake. Očekávat můžeme také obvyklé technologie firmy Asus, jako je 5-Way Optimization, Pro Clock a třetí generace T-Topology, dále podsvícení AuraSync, kde se mluví o synchronizovaných RGB diodách na různých komponentách a také o podpoře 3D tištěných součástí. Asus uživatelům umožní také na 3D tiskárně vytvořit třeba speciální rámeček pro ventilátor, jenž bude chladit M.2 SSD.





Asus Maximus IX Extreme má také velice zajímavou výbavu v podobě vodního bloku, který pokryje nejen MOSFETy, ale také procesorový socket, takže zájemci o DIY vodní chlazení to budou mít hezky pohromadě. Asus také uvádí, že na podobné desce (Maximus IX Apex) byl dosažen rekord v přetaktování procesorů Core, což se samozřejmě týká Core i7-7700K chlazeného tekutým dusíkem. Ten pracoval na 7,383 GHz s jedním aktivovaným jádrem a na 7,328 GHz s plnou výbavou 4 jader a HT. Tato deska také dosáhla základní frekvence 584 MHz a paměti DDR4 přetaktovala na 5041 MHz. Do této rodiny bude patřit ještě jistá Maximus IX Code.

A zde máme výsledky provedených testů na přetaktovaných sestavách:


Benchmark
nové skóre
World Record / Global First Place
PiFast
8s 72ms
WR
SuperPi 1M
4s 937ms
WR
SuperPi 32M
4m 17s 500ms
WR
Cinebench R11.5 – 4x
16,73
GFP
Cinebench R15 – 4x
1515
GFP
Geekbench3 multi – x4
29463
GFP
GPUPI for CPU – 1B x4
225643
GFP
HWBOT Prime – 4x
8471
GFP
wPrime 32M – 4x
2s 891ms
GFP
wPrime 1024M – 4x
1m 31s 516ms
GFP
XTU – 4x
2301
GFP




Asus uvádí, že nám k dosažení vysokých frekvencí pomohou technologie Pro Clock a T-Topology. První slouží k vyhnání základní frekvence (BCLK) na 425 MHz i výš a funguje ve spolupráci se známým TPU (TurboV Processing Unit), která má zajistit přetaktování procesoru na 5,4+ GHz. T-Topology se zase stará o paměti DDR4 a zde Asus běžnému uživateli slibuje takty přes 4133 MHz.





Obecně lze očekávat, že výrobci desek více než kdy jindy použijí barevné LED, což platí i zde. Aura Sync bude schopná zajistit také devět efektů nastavitelných pomocí softwaru a nově to je hudební režim, v němž nám LED podsvícení desky zajistí menší diskotéku. Tu si budeme moci zvětšit pomocí RGB LED pásků, pro něž je připraven 4pinový konektor (12V Aura RGB header).





Co se týče 3D tisku, pak dostupné CAD soubory s modely budou k dispozici na 3D Printing Store. Ty budou moci využít i ti, kteří k 3D tiskárně přístup nemají. Prostě si je objednají od společnosti Shapeways, nebo jiné a může jít třeba o krytky SLI můstku, držák ventilátoru, logo ROG nebo různé držáky pro kabely.






Zdroj: Videocardz
reklama