reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB287Q: 28 palců a Ultra HD za 17 tisíc

28.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus PB287Q: 28 palců a Ultra HD za 17 tisíc
V dnešní den plný nových monitorů byl představen také model Asus PB287Q, který již patří do skupiny moderních monitorů s rozlišením Ultra HD, a to v tomto případě na 28" obrazovce. A co jiného nabídne?
Hlavním tahákem monitoru Asus PB287Q tedy je 28" obrazovka s rozlišením 3840 x 2160, což je přesně čtyřnásobné rozlišení Full HD, které známe také jako 4K nebo Ultra HD. Díky tomu je hustota pixelů 157 ppi, což je na poměry desktopových monitorů velmi jemné rozlišení.





Asus dále slibuje, že jeho PB287Q dokáže zobrazit 1,07 miliardy barev na svém 10bitovém panelu, dosahuje jasu 330cd/m2 a dynamického kontrastu 10 milionů ku 1 (ASUS Smart Contrast Ratio), odezvy 1 ms Grey to Grey a obnovovací frekvence 60 Hz. I vzhledem k pozorovacím úhlům 170 a 160 stupňů tak půjde o panel typu TN, i když jeho typ výrobce neupřesnil.

O zobrazení v Ultra HD při 60 Hz se postará rozhraní DisplayPort 1.2, ale pak tu jsou také dva porty HDMI, z nichž jeden podporuje MHL pro připojení mobilních zařízení, která se současně mohou dobíjet. Vedle toho monitor podporuje funkce Picture-in-Picture (PiP) a Picture-by-Picture (PbP), takže můžeme zobrazit dva signály najednou, z nichž jeden bude buď v okně v jednom z rohů nebo se pro ně obrazovka rozdělí na dvě stejné poloviny.

Asus také hovoří o SplendidPlus Video Intelligence Technology optimalizující zobrazení videa a fotografií s ohledem na jas, kontrast a ostrost. Jsou tu dva nové režimy - Reading pro čtení a Darkroom pro práci v přítmí - vedle standardních Scenery, Standard, Theater, sRGB, Game a Night View. Asus EyeCare se zase bude starat o náš zrak, s čímž jde ruku v ruce slib, že podsvícení nebude zvláště v nízkých nastaveních jasu poblikávat. Pro zobrazení dokumentů a fotografií v živém měřítku pak poslouží funkce QuickFit Virtual Scale.

U takovéhoto monitoru také nesmí chybět kvalitní stojan, který zajistí možnost nastavení výšky, natočení a nechybí ani pivot nebo možnost montáže pomocí systémů VESA. Asus PB287Q se již dostal na evropské trhy včetně toho našeho, kde je nabízen za vcelku slušnou cenu 16 800 Kč.

Zdroj: techPowerUp
reklama