reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus RT-AC52U: elegantní router s USB adaptérem

28.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus RT-AC52U: elegantní router s USB adaptérem
Asus si připravil výkonný a elegantní router RT-AC52U pracující s technologií 802.11ac, v jehož balení přichází na trh také nový USB adaptér USB-AC50 podporující ten samý standard. Můžeme jím tak doplnit výbavu třeba desktopového počítače.
Výrobci v poslední době představují Wi-Fi routery a příslušná zařízení, které už jsou kompatibilní s nejnovějším standardem Wi-Fi 802.11ac, který dokáže poskytnout výrazně vyšší propustnost než rozšířený 802.11n. Již také bylo na čase. Od Asusu je to nový domácí router RT-AC52U a adaptér USB-AC50, které mají také označení AC750 a AC450. Jde o propustnost 733 Mbps a 433 Mbps.





Nový router je vybaven víceúčelovým USB portem, díky němuž můžeme nasdílet disk, tiskárnu nebo modul pro záložní připojení pomocí 3G/4G (HSPA+). RT-AC52U také podporuje Asus AiCloud pro snadnou synchronizaci dat, jejich sdílení a streamování multimédií. Modul USB-AC50 je součástí jeho výbavy a představuje možnost okamžitého přechodu na technologii 802.11ac, i když jeho propustnost 433 Mbps v pásmu 5 GHz není zrovna oslnivá.





Nicméně RT-AC52U dosahuje v 5GHz pásmu také 433 Mbps a dalších 300 Mbps poskytne komunikace ve 2,4GHz pásmu. To lze využít třeba pro surfování po webu a další úkoly nenáročné na odezvu, zatímco 5GHz pásmo si pak vyhradíme třeba právě na streamování multimédií či hraní po síti. Asus také slibuje, že jeho nový router má velmi silný bezdrátový signál, který má ve srovnání s "konkurenčními modely" až o polovinu delší dosah, což nám ale moc neřekne. Dále už jen hovoří o podpoře QoS, aplikacích AiCloud pro Android a iOS (synchronizace dat), VPN serveru, rodičovské kontrole a dalších víceméně obvyklých věcech.





Ve zprávě však není uvedeno nic o portech LAN a WAN, přičemž ví proč. Jde totiž ve všech pěti případech o porty s propustností 100 Mbps, což by tedy u routeru s cenou přes 3000 Kč mohlo být lepší. Na druhou stranu tu ale máme onen USB adaptér.

Dostupnost je uvedena až pro polovinu února a některé české obchody již tuto novinku mají v nabídce.

Zdroj: techPowerUp
reklama