reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Strix R9 Fury: jeden z prvních nereferenčních modelů

29.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus Strix R9 Fury: jeden z prvních nereferenčních modelů
Společnost Asus zařadila do své nabídky grafickou kartu Strix R9 Fury, která tedy nepatří mezi refereční modely od společnosti AMD, ale o kartu s PCB i chladičem právě od Asusu. Co nám tedy nabídne?
Karet AMD Radeon R9 Fury a Fury X byl přitom ještě donedávna na trhu nedostatek, kvůli čemuž byla i omezená (nebo spíše neexistující) nabídka nereferenčních modelů. Nyní už začínají proudit na trh i ty, takže situace s dostupností karet Fury se evidentně zlepšuje. Nyní tu máme konkrétně kartu Asus Strix R9 Fury, čili levnější ze zatím představených modelů, která je vybavena chladičem DirectCU III se třemi ventilátory, komponenty Super Alloy Power II slibujícími vysokou odolnost a výrobce také zmiňuje automatizovanou technologii výroby Asus Auto-Extreme, jež eliminuje lidský faktor a má zajistit pro výrobce levnější výrobu a pro nás zase vyšší kvalitu. Zadní strana tištěných spojů je také zcela hladká, díky čemuž na ní nebude tak moc ulpívat prach a ten, co se zachytí bude eventuelně snadné setřít.





Chlazení DirectCU III je vybaveno dvěma tlustými 10mm heatpipe a pak také dalšími tenčími. I díky tomu slibuje až o 30 % nižší teploty v zátěži oproti referenčnímu chladiči, díky čemuž se můžeme pokusit i o vyšší přetaktování. V klidovém režimu se mohou také ventilátory zcela zastavit, díky čemuž je chlazení zcela tiché.

Dále můžeme zmínit 12fázové napájení karty, zatímco referenční karty mají jen 8fázové a o vyšší takty se můžeme pokusit s pomocí utility GPU Tweak II s funkcí XSplit Gamecaster pro streamování živého videa z her (licence na 1 rok) a také tu je Gaming Booster. Tato funkce automaticky ukončí nepotřebné procesy, které mohou užírat výkon, aby byly pro hraní k dispozici veškeré hardwarové prostředky.

Nová Asus STRIX-R9FURY-DC3-4G-GAMING je přetaktovaná už od výroby, ale jen velice mírně. Však referenční R9 Fury pracují na 1000 MHz a zde je maximum jen 1020 MHz v režimu OC a s taktem pamětí HBM dle očekávání nebylo uděláno nic. Cena karty v České republice a na Slovensku je 17.290 Kč, resp. 624,90 eur s DPH.
 
Zdroj: TZ Asus
reklama