reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus TUF Sabertooth Z97 Mark S: obrněná deska

13.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus TUF Sabertooth Z97 Mark S: obrněná deska
Asus si připravil novou základní desku patřící do série TUF - The Ultimate Force. Ani tomuto modelu tedy nechybí Thermal Armor, čili oplátování, které má v tomto případě zimní kamufláž. A co dál?
Asus TUF Sabertooth Z97 Mark S je základní deska formátu ATX založená na čipové sadě Intel Z97, takže je určena pro procesory do socketu LGA 1150. A že patří do série TUF, vybavena je všemi příslušnými vymoženostmi, mezi něž patří "brnění" Thermal Armor s ventilátorkem, které má pomoci k dobrému chlazení jednotlivých komponent. Pak tu je Thermal Radar 2 starající se o řízení ventilátorů, čip TUF ICe monitorující teploty systému, zadní plát TUF Fortifier pro zpevněnění desky, prachové kryty konektorů TUF Dust Defenders a nakonec TUF Components, čili kvalitní kondenzátory, cívky, MOSFETy, atp. Napájení procesoru je 8+2fázové.





Deska Sabertooth Z97 Mark S se poprvé objevila již na letošním Computexu, kam přišla jako koncept s označením Sabranco. Jedná se o první bílou desku série TUF a je zřejmé, že její horní plastová nástavba s ventilátorkem je spíše designový než ryze účelný prvek. Asus se dokonce uchýlil k použití dvou čínských znaků umístěných na zadním podpůrném plechu. Ty mají znamenat slovní spojení "tiger spirit". Tato série desek je také limitovaná a každý model tak ponese své číslo.





Deska je vybavena čtyřmi sloty DIMM pro až 32 GB DDR3-1866 MHz, pro rozšíření poslouží celkem tři sloty PCI Express x16, z nichž dva jsou typu 3.0 a jeden 2.0 se čtyřmi linkami. Podporovány tak jsou AMD CrossFireX a NVIDIA SLI.





Dále tu máme jedno rozhraní SATA Express plus šest dalších SATA 6 Gbps. Nenajdeme tu však slot pro karty M.2, a to nejspíše proto, že by jej bylo nutné schovat pod brnění desky. O připojení k Ethernetu se postará kontroler Intel I218-V a druhý port bude řízen kontrolerem Realtek 8111GR (oba samozřejmě gigabitové). Nabídka rozhraní USB 2.0 a 3.0 je vyrovaná. V obou případech mámě čtyři na zadním panelu a další čtyři na headerech.

Zdroj: techPowerUp
reklama