Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi All-in-Wonder Radeon X1800 XL a Crossfire? Zatím nemožné

16.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
ATi All-in-Wonder Radeon X1800 XL a Crossfire? Zatím nemožné
Máte-li zálusk na Radeon X1800 XL multimediální řady All-in-Wonder a na dual-GPU zapojení ATi CrossFire, tak zadržte. Vyplynulo totiž na povrch, že tato kombinace není možná. Alespoň není možno využít CrossFire a TV tuner bez toho, aniž...
Máte-li zálusk na Radeon X1800 XL multimediální řady All-in-Wonder a na dual-GPU zapojení ATi CrossFire, tak zadržte. Vyplynulo totiž na povrch, že tato kombinace není možná. Alespoň není možno využít CrossFire a TV tuner bez toho, aniž byste přehazovali nebo nechávali ležet ladem jednu kartu.



Důvod je jednoduchý. X1800 potřebují ke CrossFire master a slave kartu. A jak je známo, X1800 Xl All-in-Wonder se v master verzi nedělá a pochybuju, že dělat bude. Nezbývá ji tedy nic jiného, než být slave kartou. Problém je ovšem v tom, že o zobrazování se stará master karta se svým compositing engine.

Na druhý pohled situace vypadá, že by ještě byla řešitelná. All-in-Wonder karta by mohla vysílat TV signál do master grafické karty, což ve skutečnosti dělá. Zádrhel ovšem nastává v tom, že master karta není schopna TV signál zpracovávat a tedy ani zobrazit. Pokud All-in-Wonder karta pracuje ve hrách, kde lze využít CrossFire, nemělo by využití dual-GPU technologie vůbec nic bránit. Posílá stejný signál jako kterákoli jiná grafická karta X1800, jen multimediální funkce by byly zapovězeny. Vývoj softwaru, který by byl schopen na master kartě zpracovávat TV signál je podle ATi dosti složitý, takže All-in-Wonder CrossFire zatím nechává nepodporované.

Podle serveru Beyond3D.com by ale neměl být problém využít CrossFire a All-in-Wonder schopnosti u karet X1300 a X1600, které spolu komunikují přes PCI-Express sběrnici. Když by totiž výsledný obraz zpracovávala karta All-in-Wonder, což v tomto případě může, neměl by s tím být žádný problém. V opačném případě ano.

Zdroj: www.beyond3d.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.