Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi All-In-Wonder X800 XT - to nejlepší od ATi

10.9.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi All-In-Wonder X800 XT - to nejlepší od ATi
Z laboratoří ATi Technologies byl vypuštěn další titán, grafická karta All-In-Wonder X800 XT. Jedná se o nejvyšší multimediální model tohoto výrobce, který je postaven na hi-endovém čipu R420. Již na první pohled vypadá nová grafika exkluzivně, podívejme se na ni trochu blíže.
Přestože ATi již standardně používá na svých hi-endových grafických kartách VIVO čipy a Theater 200, neopomíjí ani rodinu multimediálních karet All-In-Wonder. Až doposud byl nejvýkonnější zástupce této rodiny postaven na jádře R350 Radeonu 9800, nyní se ovšem série rozšiřuje. S nejnovější generací VPU totiž přichází All-In-Wonder X800 XT.

Začneme samozřejmě grafickým jádrem, které není nic jiného než nejnovější "Loki" R420. Detailní preview Radeonu X800 na něm postaveném jsem přinesl v tomto článku, ale základy bych zde zopakoval. Zde jsou specifikace jádra R420 jako takového:
  • Výrobní proces: 0,13mikronu
  • Počet tranzistorů: 160 milionů
  • Paměťová sběrnice: 256-bit GDDR3
  • Počet pixel pipeline: 16x1
  • Počet vertex pipeline: 6
  • Podpora DirectX 9.0b (Pixel a Vertex shader 2.0)
  • Kompresní algorimty: 6:1 barevná, 8:1 Z-komprese
  • Technologie: SmoothVision HD, HyperZ HD, Videoshader HD

To by byly základní specifikace, u kterých chybí jen frekvence jádra a pamětí. Pokud bude mít All-In-Wonder X800 XT stejné frekvence jako Platinum Edition standardního Radeonu, bude tikat na 520/560MHz. To ústí v pixel/texel fillrate 8,3 Gpixel/s, transformaci polygonů o rychlosti 780 milionů trojúhelníků za sekundu a propustnost pamětí 35,8 GB/s.

Tolik asi k výkonu jádra All-In-Wonder X800 XT, důležitější jsou ale v tomto případě periferie. První zajímavou věcí jsou konektory - AIW X800 obsahuje klasický VGA a DVI konektor a pak speciální port, přes který připojíte krabičku s dalšími výstupy (viz obrázek). K výstupům patří Video-In, Video-Out a FM tuner a další.

V tiskové zprávě sice nestálo, s jakou sběrnicí se bude All-In-Wonder dodávat, ale pravděpodobně s oběma. Na obrázku vidíme AGP, ale vzhledem k tomu, že se jedná o nejvyšší kartu rodiny AIW, objeví se jistě i varianta pro PCI-Express x16.




Proč se tedy All-In-Wonder nazývá multimediální kartou? Díky technologii Videoshader HD umí hardwarově akcelerovat přehrávání videa, redukovat šum, zbavit obraz kostičkování a také dokáže aplikovat na video různé efekty. Akcelerace enkódování a dekódování zahrnuje formáty MPEG1/2/4, Real Media, DivX a WMV9, tedy většinu současných formátů videa. Novinka od ATi samozřejmě obsahuje i integrovaný TV tuner s možností vyladění až 125 stanic a součástí je i FM rádio.

Další součástí je Multimedia Center 9.02 - klasické rozhraní pro práci s multimediálními kartami ATi, jejich video funkcemi, integraci dálkového ovládání apod. Součástí je také Eazylook pro OSD na televizi a přehrávání DVD a Eazylaunch, který spouští celý software při startu Windows. Serious Magic Visual Communicator je pro změnu software, který dokáže kombinovat na výstupu přehrávání videa s 3D grafikou v reálném čase.

Standardní součástí je i Remote Control II, dálkový ovladač s celkou škálou funkcí.Přibalovanáno je také Pinnacle Studio 9, Matchware Mediator 7, muvee autoProducer a v Severní Americe i Gemstar GuidePlus+. Vesměs se jedná o programy podporující funkce All-In-Wonder, od přehrávání videa až vytváření DVD.

Koncová cena grafické karty ATi All-In-Wonder X800 XT by měla být $500, hlavními partnery jsou Connect3D, HIS, Info-Tek, Sapphire a Tul Corporation (PowerColor). AIW X800 XT se začne dodávat až později tento rok.

Zdroj: tisková zpráva ATi