reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATI Catalyst 4.9 – problém na starších kartách (?)

29.9.2004, Josef Brož, článek
ATI Catalyst 4.9 – problém na starších kartách (?)
Instalace ATI Catalystů 4.9 pod Windows XP je u starších grafických karet vcelku jednoduchou záležitost - avšak jedině při dodržení poněkud nestandardního postupu.
Společnost ATI je dnes příkladem firmy, dodávající škálu vcelku kvalitních a výkonných grafických čipů. Tuto pověst si dlouho budovala - mnozí si jistě vzpomenete na diskutabilní projekty typu Rage Fury Maxx, zpackané ovladače pro Rage Pro, problémy se softwarem MMC pro karty All-In-Wonder atd.

Obr. 1 - ATI - logo

Během posledních tří let se ATI snažila napravit svou pošramocenou pověst. S příchodem prvních Radeonů se však situace zásadně zlepšila. ATI svěřila výrobu grafických karet svým partnerům a začala se věnovat „pouze“ vývoji čipů. Patrně největším úspěchem společnosti bylo uvedení čipu R200 (karta Radeon 8500) a jeho modifikací (RV200, RV250, RV280, atd). Dnes jsou karty postavené na těchto čipech (Radeon 8500/9000/9100/9200, atd) výběhovou záležitostí, tržním low-endem.

Jste-li vlastníkem některé ze starších karet Radeon 8500/9000/9100/9200, budete mít patrně problém nainstalovat nové verze ovladačů (Catalyst 4.9). Při vlastní instalaci Vám systém vrátí chybové hlášení: "Record not find on MSI DB. Return Error code is := 0".
.

Obr. 2 – Chybové hlášení

Pátrání po diskusních forech konkrétní řešení nepřineslo. Dokonce jsme narazili na zprávu, která podobný problém popisuje i u „novějších“ ATI karet. Při „testu“ s kartou Radeon 9600 však instalace proběhla korektně. Chybové hlášení jsem zaznamenali na systémech s Radeony 9100, zde pomohla klasická metoda pokusu a omylu.

Pokud ovladače „pouze“ odinstalujete, nová instalace opět skončí chybovou hláškou. Doporučujeme proto následný postup:
  • Odeberte ze systému veškeré součásti ATI driverů (Control center, MMC, atd).
  • Odinstalujte samotné ovladače
  • Nainstalujte nové ovladače

Pro tento účel je nejvhodnější utilita ATI cat-uninstaller.exe . Ke stažení zde. http://www.ati.com/support/drivers/misc/catalystutils.html
.

Obr. 3 – Správce zařízení

Postup je na první pohled celkem triviální. Patrně by nestál za zmínku, bohužel s tímto problémem se setkáte i v případě instalace Catalystů 4.9 do nového systému. WinXP si zavedou defaultní ovladače, které je nutné před vlastní instalací Catalystů odebrat a po restartu nenechat znovu zavést.

Celá procedura je vcelku jednoduchou záležitost, přesto tento „problém“ může méně zkušenému uživateli značně znepříjemnit život

Pokud tuto peripetii nechcete podstupovat doporučuji použít alternativní DNA a Omega ovladače (viz níže přiložené odkazy).

Doufáme, že popsaný postup ulehčí život méně zkušeným uživatelům.

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=873
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=865
reklama