reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Catalyst Control Center - vylaďte si svůj Radeon

3.9.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi Catalyst Control Center - vylaďte si svůj Radeon
Po delší době se příznivci ATi konečně dočkali grafického rozhraní pro ovladače Catalyst. Software zvaný Catalyst Control Center integruje v příjemném a praktickém rozhraní funkce klasického ovládacího panelu a nabízí i různá vylepšení. Podíval jsem se tedy na tento "zázrak" podrobně.
Kapitoly článku:
Ovladače grafických karet ATi, které již delší dobu nesou název Catalyst, se vylepšují den ode dne (nebo spíše měsíc od měsíce). ATi se již dokázalo zbavit pověsti firmy, která dokáže naprogramovat jen nestabilní a nekompatibilní drivery a "čtyřková" řada Catalystů se většiny neduhů zbavila. Poslední verzí těchto ovladačů se staly Catalyst 4.8.

S updatem verze Catalyst ATi vypustilo do světa své uživatelské rozhraní pro tyto drivery, které nese název Catalyst Control Center (CCC). Pokud jste vlastníky grafické karty ATi, jistě znáte, jak se vše musí nastavovat přes ovládací panely. Společnost nyní vše zjednodušila a funkce ovladačů plně integrovala do grafického rozhraní, které je jednodušší a praktičtější.


Obr. 1, 2 - Rozdíl mezi ovládacím panelem s použitím CCC
Klikněte pro zvětšení

První důležitou věcí je to, že se ATi zbavilo v ovládacích panelech (vlastnosti displeje) všech karet s nastaveními a místo toho nabízí jedinou, která odkazuje právě na Catalyst Control Center. Dále lze CCC spustit odkazem z plochy nebo ikonkou v systémové liště (což sice není novinka, ale potěší to). Po otevření se již dostáváte do propracovaného GUI.

ATi Catalyst Control Center je založen na Microsoft .NET Framework, což je také povinný komponent pro instalaci. Díky modelu klient-server se CCC (server) propojí interně s ovládacím panelem (klient) a bez problémů spolu komunikují. I to je důvod, proč mi při instalaci vyhazoval firewall upozornění na komunikaci přes localhost (127.0.0.1)




Obr. 3 - Systém .NET Framework
Klikněte pro zvětšení

Na snímku z prezentace vidíte způsob komunikace mezi jednotlivými komponenty systému .NET framework. Díky tomuto softwaru by neměl být problém integrovat CCC do budoucích OS Microsoftu, konkrétně zde mluvím o Longhornu.

Pozn.: Catalyst Control Center je zatím určen jen pro grafické čipy Radeon 9500, 9600, 9700, 9800, X300, X600 a X800. Na podpoře dalších čipů včetně mobilních a pracovních se pracuje.

Catalyst Control Center k obrazu svému

Ještě než se vrhnu na popis funkcí nového rozhraní od ATi, podívejme se na vizuální stránku. Společnost vsadila na oblé tvary, což se sice nemusí zamlouvat každému, ale to je asi tak vše, co s tím může dělat. Na druhou stranu nabízí CCC několik skinů, které si vybíráte v nabídce Preferences -> Select a Skin. Zde jsou screenshoty jednotlivých kabátů CCC:




Obr. 4-7 - Jednotlivé skiny CCC

Co se týče přizpůsobení programu, časem přibude možnost změnit jazyk (jsem zvědavý, jestli dojde na češtinu). Nyní se již ale podívejme, jak se s Catalyst Control Center pracuje.
reklama