reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Catalyst Control Center - vylaďte si svůj Radeon

3.9.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi Catalyst Control Center - vylaďte si svůj Radeon
Po delší době se příznivci ATi konečně dočkali grafického rozhraní pro ovladače Catalyst. Software zvaný Catalyst Control Center integruje v příjemném a praktickém rozhraní funkce klasického ovládacího panelu a nabízí i různá vylepšení. Podíval jsem se tedy na tento "zázrak" podrobně.
Pokročilé funkce

Nyní již můžeme přejít ke složitějším nastavením pokročilého módu. Opět zde máme záložku Displays Manager, ale rozšířenou o několik voleb. Máte přímý přístup nejen k nastavení rozlišení, ale i barevné hloubky a obnovovací frekvence primárního i sekundárního displeje. Kromě toho je možné používat rotace obrazu, což je vlastnost technologie Hydravision.


Obr. 22 - Pokročilé nastavení videa
Klikněte pro zvětšení

Klíčovou záložkou je samozřejmě 3D. V položkách Anti-Aliasing, Anisotropic Filtering, Texture Preferences, Mipmap Detail Level, TRUFORM a SMARTSHADER můžete dané jevy nastavovat a zároveň sledovat jejich dopad na kvalitu zobrazení v okně s jedoucím autem. Ovšem všechny tyto volby lze zadat i v položce No Preview, jejíž okno vidíte níže. Karta API Specific pak dovoluje nastavení dvou rozšířených možností pro Direct3D a OpenGL.


Obr. 23 - Možnosti nastavení 3D (spodní menu je ručně nastavené ve Photoshopu)
Klikněte pro zvětšení

Zajímavou možností v tomto menu je Temporal AA, což je novinka nové verze Catalyst. Její popis naleznete v tomto preview Radeonu X800. Smartshader dovoluje nastavit také mnoho efektů a hlavně v hrách založených na OpenGL se můžete vyblbnout.

Další záložkou pokročilého nastavení je Color s nastavením barev. Můžete zde nezávisle upravovat barevné profily pro Desktop (2D) a Fullscreen 3D. Možnosti jsou klasicky gamma korekce, jas a kontrast pro jednotlivé barevné kanály.


Obr. 24, 25 - Nastavení barevných profilů
Klikněte pro zvětšení

I pro Video platí několik nastavení navíc. Tzv. Videovision adjustements v sobě zahrnuje drobné úpravy pro přehrávání videa - jas, kontrast, gamma korekce, sytost a odstín. Theater mode pak umí i další nastavení včetně úpravy poměru stran a velikosti přehrávaného videa.


Obr. 26, 27 - Další nastavení pro video
Klikněte pro zvětšení

Záložka SMARTGART obsahuje podobná nastavení jako je klasicky v ovládacích panelech, opět ale vylepšená. Lze zde nastavit rychlost přenosu AGP, Fast Writes, AGP Write/Read a PCI Write/Read. Prostě vše, co se týká fyzického rozhraní grafické karty. Záložka VPU Recover pak obsahuje tradiční možnosti obnovení provozu GPU po zamrznutí.


Obr. 28, 29 - SMARTGART a VPU Recover
Klikněte pro zvětšení

Mezi možnostmi bych klasicky nalezl i OVERDRIVE, bohužel však Radeon 9800 Pro tuto volbu nepodporuje, a tak Vám screenshot nemohu ukázat. Vězte ale, že se příliš neliší od klasického "windowsovského" nastavení.
reklama