Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi koupila společnost Bitboys

3.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
ATi koupila společnost Bitboys
Společnost ATi včera koupila finskou firmu Bitboys, která se zabývá mobilními grafickými čipy především do handheldů. Někteří z vás si Bitboys možná pamatujete z let 1999 a 2000, kdy měli představit grafickou kartu Glaze3D. V této době měl...
Společnost ATi včera koupila finskou firmu Bitboys, která se zabývá mobilními grafickými čipy především do handheldů. Někteří z vás si Bitboys možná pamatujete z let 1999 a 2000, kdy měli představit grafickou kartu Glaze3D. V této době měl mít čip 150MHz, 2 nebo 4 pixel pipelines a každá se dvěma texturovacími jednotkami.



To v tom lepším případě znamenalo pixel fillrate 600Mpixel/s a texel fillrate 1200Mpixel/s, díky škálovatelnosti čipů mohly být zapojeny dokonce čtyři a mělo být možno dosáhnout 4,8Gpixel/s (srovnejte s dnešním mainstreamem, ten má přibližně tolik). Interní paměť o velikosti 9MB byla na 512-bitové sběrnici, normální grafická paměť pak mohla mít až 128MB při 64-bitové či 128-bitové sběrnici. Ačkoli jsme se těchto čipů nikdy nedočkali, je vidět, že společnost má potenciál. Pro zájemce zde uvádím odkaz na pár informací o Glaze3D (PDF).

Ale zpátky k současnosti. Poté co společnost nedokázala projekt Glaze3D dotáhnout do zdárného konce, plně se soustředila na grafické čipy do handheldů a mobilních telefonů. Proto také byla společností ATi koupena, v tomto segmentu trhu má stále mezery.

Celá společnost stála €35,2 milionů (44 milionů dolarů) a je začleněna do ATI Handheld Business Unit. Rovněž je jádrem návrhářského centra ATi v Evropě. Převzetí má být výhodné pro obě společnosti, například se jedná o technologie OpenGL ES 2.0 a OpenVG 1.0. ATi rozšíří své pole působnosti, Bitboys získá přístup na trhy, kde již ATi zavedena je.

Zdroj: www.techreport.com, www.cdrinfo.com, www.bitboys.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.