reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon X1300CE: Windows Vista OK, ale pomaleji už to nepůjde

28.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
ATi Radeon X1300CE: Windows Vista OK, ale pomaleji už to nepůjde
S brzkým vydáním operačního systému Microsoft Windows Vista počátkem příštího roku se snaží výrobci hardware inovovat nabídku svých komponent tak, aby splňovaly požadavky tohoto operačního systému, zejména co se týče nového grafického rozhraní...
S brzkým vydáním operačního systému Microsoft Windows Vista počátkem příštího roku se snaží výrobci hardware inovovat nabídku svých komponent tak, aby splňovaly požadavky tohoto operačního systému, zejména co se týče nového grafického rozhraní Aero 3D. Staré Radeony X300, X550 už zrovna neoslní a tak mají být nahrazeny novou kartou Radeon X1300CE na jádře RV505CE.



To má být vyráběno 80nm technologií, podporuje DirectX 9.0c, Shader Model 3.0 a technologii Avivo. Čip má 4 pixel pipeline a 2 vertex jednotky. Tyto údaje neslibují nijak závratný výkon, zvláště když uvážíme takt jádra pouze 350MHz a 64-bitové paměti DDR2-400.

Vlastní paměť grafické karty může mít kapacitu až vcelku zbytečných 256MB, ty si dokonce může rozšířit díky technologii HyperMemory o dalších 256MB operační paměti RAM na celkových 512MB. Přínos takového řešení pro praxi je však nulový. Grafická karta by kvůli nízkým taktům a 80nm grafickému čipu měla mít asi o 30% nižší spotřebu než Radeon X1300LE.

Cena by měla být $49, což by znamenalo maloobchodní cenu asi kolem 1400Kč s DPH. Přímým konkurentem má být nVidia GeForce 7100GS.

Zdroj: www.digit-life.com, www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama