Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon X1800 na AGP nebude

29.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
ATi Radeon X1800 na AGP nebude
Těšili jste se na novou grafickou kartu ATi Radeon X1800 XT přestože máte AGP slot? Dodnes jste mohli. ATi sice původně AGP verzi slibovalo, ale ta je nakonec zrušena. Chcete-li vysoký grafický výkon, ani nVidia vám nepomůže, protože ta...
Těšili jste se na novou grafickou kartu ATi Radeon X1800 XT přestože máte AGP slot? Dodnes jste mohli. ATi sice původně AGP verzi slibovalo, ale ta je nakonec zrušena. Chcete-li vysoký grafický výkon, ani nVidia vám nepomůže, protože ta ani nechtěla AGP verzi své nové high-end karty GeForce 7800GTX (resp. jakéhokoli jejího derivátu).



Máte-li AGP slot, pak pro vás stále nejrychlejšími kartami zůstávají GeForce 6800 Ultra a ATi Radeon X850 XT PE. Chcete-li cokoli více, musíte změnit základní desku za cokoli s PCI-Express x16 slotem. Což je poměrně rozumné řešení, protože PCIe sběrnice se dnes díky svým kvalitám velmi rychle rozšiřuje a do budoucna znamená jistotu.

Zajímavá je také informace, že R580 je "in house and working", tedy je hotova a funguje. Jedná se o 24-32 pipes grafický čip vyráběný 90nm technologií. Byl sice vyvíjen jiným týmem než R520, ale jsou si hodně podobné. Potíž je jen v tom, že není problém vyrábět 16-pipe R520, ale 24-32 pipe R580 už ano. Vzhledem k tomu, že uvedení R520 je otázkou několika dní (viz odpočítávání na stránkách ATi), dá se věřit i řádné existenci R580, i když v extrémně malých množstvích.

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.