reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Radeon X800 - grafická (r)evoluce

10.5.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi Radeon X800 - grafická (r)evoluce
Přibližně 3 týdny po vypuštění GeForce 6800 vrací kanadská ATi Technologies úder - Radeon X800 vyvíjený pod kódovým označením Loki je na světě. V jádru je čip sice podobný předchozím, ale přichází navíc s masivním paralelismem (až 16 pixel pipeline), novou technologií 3Dc a úpravami v paměťovém řadiči a FSAA. V článku najdete detaily o nové "tajné zbrani" ATi.
Referenční design Radeonu X800
Nyní se podívejme na konkrétní grafické karty, které ATi připravila. Vzhledem k tomu, že jde o zbrusu nový čip, je zatím karta jediná, a to referenční. Tu budou přebírat i partneři pro výrobu (Add-In-Board Partners), kterých je 10 – ASUS, Celestica, Connect3D, FIC, Gigabyte, HIS, Info-Tek, MSI, Sapphire a Tul. Nejdříve ale k referenčnímu designu.


Obr. 16 – Referenční design Radeonu X800

První dobrou zprávou je, že na rozdíl od GeForce 6800 stačí Radeonu X800 relativně malý chladič. Pokud si vzpomínáte na obrázky řešení od nVidie, musel Vás zaujmout masivní měděný chladič, který zabíral dva sloty a navíc musel využívat heatpipe. Nic takového u ATi nenajdete. Na čipu je umístěn velký větrák, který prohání vzduch měděným heatsinkem a celkově karta zabírá jen jeden slot. Navíc je větrák údajně tichý a regulován ovladači.

Jak jste si také mohli všimnout, paměťové čipy, což jsou GDDR3 na 560MHz, zůstávají zcela nechlazeny. To je obdivuhodné, když s nimi srovnáme 550MHz čipy na GeForce 6800, tak ty musejí být chlazeny právě blokem s pomocí heatpipe. Paměti jsou rozmístěny klasicky po obou stranách a jejich kapacita je 256MB. Těžko říci, zda ATi plánuje rozšíření na 512MB, ale PCB není tak evidentně připraveno jako u nVidie.

Paměti jsou od společnosti Samsung a jestli mě paměť nešálí, žádný jiný výrobce v současnosti GDDR3 nedodává. U Radeonu X800 Pro se jedná o 2,0ns čipy s maximální frekvencí 500MHz (na kartě 475MHz), zatímco „XT“ obsahuje 1,6ns čipy certifikované na 600MHz.


Obr. 17 – A Radeon X800 seshora

Skvělou zprávou také je, že Radeonu X800 stačí jen jeden externí napájecí konektor, z čehož se dá odvodit, že verze pro PCI Express již nebude externí napájení vyžadovat vůbec. Hned vedle Molexu vidíte další žlutý konektor, což je interní výstup pro Video-In a Video-Out. Samozřejmě je obsažen i tradiční VIVO výstup na zadní záslepce, oba tyto konektory jsou ovládány čipem ATi Rage Theater. Pro druhý výstup DVI může být přidán externí TMDS transmitér.

Spotřeba
Stále diskutovanějším tématem se stává spotřeba. Jak jste mohli odvodit již z chlazení, je Radeon X800 chladnější než GeForce 6800 a má tedy i nižší spotřebu. Je to zapříčiněno tím, že obsahuje „jen“ 160 milionů tranzistorů (o 40% méně než nVidia) a navíc je vyráběn pomocí technologie low-k, která je obecně efektivnější než FSG u nVidie. Ve srovnání s Radeonem 9800XT jsou na tom oba čipy podobně – X800 má sice více tranzistorů, ale používá nový proces.

Jistě čekáte na čísla. V oficiálním dokumentu ATi tvrdí, že Radeon X800 XT spotřebuje při plné zátěži asi 76W, zatímco verze „Pro“ kolem 58W. Skutečná čísla budou o něco vyšší, osobně bych odhadoval kolem 80W. Ale to je stále výrazně méně než GeForce 6800 Ultra (110-120W), což se pozitivně odráží nejen na chlazení, ale také na požadavcích. Radeonu bude stačit zdroj kolem 350W.
reklama