reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Theater 550 Pro - multimediální všeuměl

17.9.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi Theater 550 Pro - multimediální všeuměl
Krátce po vypuštění multimediální grafické karty All-In-Wonder X800 XT s čipem Theater 200 se svět dočkal nového zástupce tohoto typu čipů ATi. Theater 550 Pro zvládá kromě klasického dekódování digitální TV další novinky a brzy se objeví nejen v All-In-Wonder kartách, ale i multimediálních PC.
Společnost ATi Technologies je již dlouhou dobu známa svou rodinou All-In-Wonder, která k výkonným grafickým čipům ATi přidává navíc různé akcelerace videa, TV/FM tuner apod. To vše je zprostředkováváno čipem Theater 200, který se v poslední době objevil i ve standardní výbavě Radeonů X800. Nyní ATi představila nástupce tohoto všeuměla - Theater 550 Pro.

Theater 200 sloužil, a mnohým z Vás stále slouží, k dekódování analogového TV signálu a vytváření nezávislých digitálních datových toků pro video a audio. Nahrazoval tedy některé funkce klasického TV tuneru, čímž si ATi poměrně utužilo pozici v tomto segmentu trhu. Vypuštění následovníka s označením Theater 550 Pro není tedy nic zvláštního.

Jaké jsou tedy novinky. Theater 550 Pro zvládá 12-bitovou IF demodulaci videa s podporou adaptivního 2D/3D Comb filtru a technikou pro odstranění šumu. V klasickém rozlišení TV signálu podporuje nový čip i enkódování videa do MPEG-2, které podle dostupných informací zaměstná procesor jen asi z 5%. Co se týče dekódování audia, je nyní plně digitální.

Do samotného čipu je jako do jednoho z prvních přímo zabudována podpora sběrnice PCI Express x1, která v blízké budoucnosti začne nahrazovat klasické PCI karty. Již byla představena karta s podporou PCIe x1, která na svém tištěném spoji nese nejen Theater 550 Pro, ale i TV/FM tuner od Microtune. Obrázek vidíte níže.


Klikněte pro zvětšení

Neméně zajímavým bodem je i využití nového čipu. Jedním z hlavních cílů je integrace do tzv. HTPC, čili Home Theater PC. Tento typ počítače byl navržen speciálně pro Windows XP Media Center a jak již je patrno z názvu, jde primárně o multimediální PC. V tomto počítači bude úlohou Theater 550 převést určitou část zatížení z procesoru na TV tuner.

Samozřejmostí je dále integrace na grafické karty ATi All-In-Wonder, ale k tomu se ATi dostane až počátkem následujícího roku. Mezi tím se možná začne Theater 550 vyskytovat na některých základních deskách (mluví se o ASUSu), případně v mobilním modulu AXIOM (viz tento článek).

Theater 550 Pro podporuje standardy NTSC a PAL, standard SECAM se zatím neplánuje. V oblastech s podporou NTSC bude nový čip k dispozici v říjnu tohoto roku, o měsíc později se dočkají i regiony s podporou PAL. Cena TV tunerů vybavených tímto čipem zatím není známa.

Zdroj: Beyond3D
reklama