reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australané varováni před vyděračskými USB flash disky

26.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Australané varováni před vyděračskými USB flash disky
Australská policie vydala varování před USB flash disky, které už řada lidí našla ve své poštovní schránce. Obsahují totiž tzv. vyděračský malware (ransomware), který zašifruje data na disku počítače a od majitele pak chce za rozšifrování zaplatit.
USB flash disky jsou dnes už tak levné, že je útočníci začali ve velkém množství používat pro své pokusy, jak ovládnout cizí počítač, a to často za účelem finančního zisku. Existuje velké procento lidí, kteří bez přemýšlení nalezený flash disk připojí ke svému počítači. Částečně asi proto, že jej hodlají využít a částečně také ze zvědavosti, co na něm najdou. Stále častěji se ale stává, že na něm najdou pouze nastražený malware a brzy by se také mohlo začít stávat i to, že si do svého počítače dobrovolně zapojí zabijácký flash disk, který se v okamžiku nabije a do portu pustí -240 V. Tím je schopen počítač zcela zničit.





Nyní začala australská policie ve městě Pakenham, cca 50 km od Melbourne, vyšetřovat sérii případů, v nichž lidé ve svých poštovních schránkách objevili USB flash disky s vyděračským malwarem. Jde o prosté, levné a neoznačené flash disky uzavřené v malých sáčcích, přičemž ransomware na nich je prý chytře zamaskovaný. To znamená, že po zapojení disku se objeví něco jako propagační nabídka streamovací služby Netflix nebo jiné. Od uživatelů je vyžadována instalace aplikace pro využití dané nabídky, která ale infikuje počítač ransomwarem. Australská policie zná případy tří lidí, kteří na tuto léčku padli a existovat mohou další, kteří za rozšifrování dat už možná i zaplatili.

K takové platbě se zpravidla používají Bitcoiny, neboť platbu v takovém případě nelze efektivně sledovat, aby policie mohla útočníky vystopovat. Původně byly takové útoky zaměřeny na běžné uživatele připojené k Internetu, ovšem nyní se do hledáčku dostaly také specifické společnosti a organizace, k čemuž jsou dané útoky pochopitelně přizpůsobeny. Jedince tak může rozšifrování dat přijít na několik set dolarů, zatímco společnosti to mají mnohem dražší. Však také mohou ztratit daleko více.

Čili jako obvykle platí, že neznámý a zvláště evidentně levný USB flash disk je nejlepší nechat být a pokud byste jej snad rádi zkusili, pak třeba na starém postradatelném počítači odpojeném od sítě, který nenese žádná citlivá nebo nenahraditelná data.

Zdroj: Extremetech
reklama