reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Automobilka Stellantis bude od roku 2024 pro Archer vyrábět eVTOL Midnight

7.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Automobilka Stellantis bude od roku 2024 pro Archer vyrábět eVTOL Midnight
Automobilka Stellantis míří do vyšších sfér. Bude totiž pro společnost Archer vyrábět její eVTOL nazvaný Midnight, a to už velmi brzy. Tato kategorie byla kdysi zamýšlená i v podobě létajících aut, nicméně Midnight po silnicích jezdit nebude.
Elektrické letouny s vertikálním vzletem (eVTOL), u nichž by mnozí byli rádi, kdyby tyto dopravní prostředky uměly jezdit i po silnici a byly tak "létajícími auty", se po menší odmlce opět vrací do hry. Většina firem zde upouští od myšlenky pozemní dopravy a naopak se z této kategorie stále více stává systém létajících elektrických taxi na vzdálenosti obvykle v řádech desítek nebo nižších stovek kilometrů. Jednou z takových firem je i Archer, který v roce 2021 uzavřel partnerství s automobilkou Stellantis. Ta jako jedna z největších automobilek je partnerem, který projektu dává podstatně větší váhu (u většiny podobných lze dost pochybovat, že se kdy dostanou z fáze prototypu). Firmy nyní prohloubily spolupráci a vypadá to, že elektrická taxi možná opravdu budou hudbou překvapivě blízké budoucnosti.
 
Archer Midnight
 
Podle posledního vývoje událostí by totiž Stellantis měl do Archeru investovat 150 mil. USD a už od druhé poloviny příštího roku 2024 vyrábět v Covingtonu (Covington Municipal Airport) v Georgii eVTOL Midnight. Tento letoun by měl mít nosnost přes 1000 liber (cca 450 kg) a vedle pilota může přepravit 4 pasažéry. Dolet by měl být okolo 100 mil (cca 160 km) a cílem je tichá a rychlá přeprava na vzdálenosti okolo 20 mil (32 km) tam a totéž zpět s 10minutovými přestávkami na nabíjení. Cílem je dosáhnout výrobní kapacity 650 letounů ročně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama