reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní loď Soleil dokončila svou první samostatnou plavbu

22.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní loď Soleil dokončila svou první samostatnou plavbu
Všeobecná autonomní doprava je sice stále hudbou vzdálené budoucnosti, přesto se už objevují první úspěšné projekty, které umožňují samostatný pohyb v reálném prostředí. V Japonsku takto nyní pluje trajekt Soleil.
Spousta různých druhů dopravy stále zvyšuje svou míru autonomního řízení. Jízdní asistenty najdeme na silnicích, železnicích, ve vzduchu i na vodě a vše míří k plné autonomii. A právě Projekt Meguri 2040 se týká lodní dopravy. Jde o společní podnik Nippon Foundation, Mitsubishi Shipbuilding (část Mitsubishi Heavy Industries Group) a Shin Nihonkai Ferry. Výsledkem mají být autonomní lodě a jednou z nich je i trajekt Soleil. Ten má na délku 222 metrů a může dosahovat rychlosti až 26 uzlů (48 km/h).
 
Trajekt Soleil
Soleil, autor: Tky_910_A3, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Tato "chytrá" loď podnikla 240 km dlouhou plavbu z Shinmoji do Ioynady, což zabralo zhruba 7 hodin. Využit byl vysoce přesný systém lokalizace lodi s infračervenými kamerami pro detekci okolních plavidel i v noci. O navigaci se pak staral systém Super Bridge-X, nechyběl ani monitorovací systém motorů a tvůrci se chlubí i důrazem na kybernetickou bezpečnost. Cílem podobných autonomních lodí je snížit riziko nehod, nahradit drahou lidskou posádku i celkově zefektivnit lodní dopravu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama