Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní robot bude lovit jedovaté perutýny

27.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní robot bude lovit jedovaté perutýny
V Karibiku se přemnožil perutýn, dosti jedovatá ryba, která zde nemá žádného přirozeného nepřítele. Vědci s ní chtějí bojovat pomocí autonomních robotů, kteří je budou lovit. Vzhledem k tomu, že jde o oblíbenou pochoutku, půjde i o byznys.
Karibské vody začaly ohrožovat jedovatí perutýni (pterois volitans, anglicky známí jako lionfish). Tato dosti jedovatá ryba (pro člověka sice obvykle ne smrtelná, ale velmi dlouho bolestivá) má svou domovinu v Pacifiku a Indickém oceánu. V posledních letech se ale začala objevovat i v Atlantském oceánu okolo Floridy a v Karibiku, kde jde o invazní druh nemající zde přirozeného nepřítele. Spekuluje se, že se zde perutýni objevili kvůli chovatelům, kteří je po ztrátě zájmu pustili do moře. Ti se zde ale přemnožují a lidé nyní hledají cestu, jak se jich zbavit. I když už existují roboti, kteří je s pomocí dálkového ovládání dokáží lovit, nyní se objevuje autonomní robot, který je dokáže sám najít i zneškodnit.
 
Robot na lov perutýnů
 
Tento robot má systém umělé inteligence, který na základě databáze snímků perutýnů dokáže tyto ryby rozpoznat v moři a studenti z WPI pracující na robotovi také přidali i snímky toho, co lovit nemá (např. potápěče). Není tak vyžadována interakce ze strany operátora, který by musel robota řídit. Ten si rybu sám najde, připluje k ní a vystřelí do ní malé kopí z rotačního systému obsahující 8 komor.
 
perutýn ohnivý
 
perutýn ohnivý, autor: Alexander Vasenin [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], přes Wikimedia Commons
 
Spolu s tím, jak ho vytahuje, část kopí se odlomí, nafoukne vzduchový polštář, což rybu vynese ven na hladinu. Zde se pak dá posbírat a prodat do restaurací, neboť perutýn je vyhledávaná delikatesa ($20 za libru, tedy ani ne půl kila). Takový robot tedy může být pro majitele i zdrojem příjmů. Studenti mají pochopitelně další plány, jak robota vylepšit. Plánují třeba to, že si vytvoří jakousi 3D síť okolí a to pak bude systematicky prozkoumávat.
 
Robot na lov perutýnů
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.