reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Před pár dny vypukla aféra Avastu, kdy se zjistilo, že data sbíraná bezplatnou verzí jeho antiviru prodává přes svou společnost Jumpshot dalším firmám. Tato praktika nyní končí, společnost Jumpshot se zavírá.
Harry_ (22) | 2.2.202022:53
To je zase hon na čarodějnice bez hlubší analýzy. Jaká data přesně byla komu prodávána? Nebyla to náhodou anonymizovaná data? Když plnili GDPR, tak v čem je problém? Pokud se někdo cítí dotčen, ať podá podnět ÚOOÚ a on to musí šetřit, i když je to třeba blbost. A že Microsoft posílá ­"metadata­" o každém systému a počítači, to nikomu nevadí? Že to nejde rozumně vypnout? Zajímá se o používání aplikací i systému. Že každý druhý patch něco rozbije a nemáte pod kontrolou jejich nasazení ­(pokud nemáte WSUS­), resp. netušíte, co záplata vlastně dělá?
Dělám v IT Security a privacy je pro mě hodně důležitá, ale bavme se o faktech. Nadávat si běžte na sociální sítě, ty jsou na to dělané.
Odpovědět0  0
kratkyjirka (11) | 3.2.202010:40
Jak to je s anonymizováním­/deanonymizováním těch dat v článku popsáno je. Zákon, respektive GDPR pravděpodobně neporušili, nicméně se zachovali krajně neeticky. Jako firma dodávající zabezpečení počítačů by se neměla zabývat kšeftováním s daty svých zákazníků. To je asi tak etické, jako by hradní stráž prodávala informace novinářům kolik toaletního papíru, mýdla nebo alkoholu bylo na hradě spotřebováno.
Ohledně Win 10 s vámi musím souhlasit, taktéž mi přijde divné, jak málo zajímá lidi a hlavně vlády ono odesílání dat, nebo nemožnost ovlivnit instalaci aktualizací. Pamatuju dobu velkých soudních sporů ohledně bezplatné distribuce Internet Exploreru a následně i jeho automatické přítomnosti v instalaci Windows. Tehdy dostal Microsoft docela dost přes prsty. Otázka je, jak moc je situace s daty z Windows 10 podobná, nebo jak moc jsou ta data sdílena například s vládními agenturami.
Odpovědět0  0
hl.hl (293) | 31.1.202021:23
A to je jako vše? Jako že zavřou tuto nastrčenou firmu? Miliardy pokuty by měli platit zmetci.
Odpovědět1  0
giff (54) | 2.2.20209:27
Ǔplně nastrčená firma to nebyla. Jeden známý pracuje pro Jumpshot­/Avast a bude propuštěn.
Odpovědět1  0
hl.hl (293) | 2.2.202019:38
Já myslím, že to byla jasně nastrčená firma. Avast shromažďuje data a pak je jakoby náhodou prodává přes jinou firmu. Proč asi? A Váš známý na tom nic nemění, ale být jím, tak se minimálně stydím.
Odpovědět2  1
Mitisko (125) | 31.1.202018:54
Měli by jste se propadnout až do pekla, hrajete si na někoho kdo zabezpečí bezpečné pc a opak je pravdou. Já bych vám už nikdy NIKDY nic nesvěřil a o nějaké důvěře ani datech ani kdyby jste mi za to platili doufám že brzy zbankrotujete. A za ty debilní vyhlášení, že sběř dat není pro vás zajímavý biznis to by chtělo ještě trestní oznámení... Odporné svině!
Odpovědět4  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.