Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Axia A108 - Win CE smartphone s 1,3 Mpix digitálem

26.11.2004, Petr Hájek, článek
Axia A108 - Win CE smartphone s 1,3 Mpix digitálem
Přestože tato novinka vypadá jako další běžný MS Smartphone určený pro 900/1800/1900 MHz GSM sítě, není jím ani náhodou. Axia A108 totiž neběží na operačním systému MS Smartphone, ale trochu neobvykle pouze na Windows CE .NET. I tak má ale velmi zajímavé vlastnosti a stane se jistě vitální částí nejedné mobilní kanceláře.

AXIA A108 podporující GPRS Class 10 je vybavena procesorem Motorola Freescale i.MX21, 64 MB RAM a 64 MB ROM. Její displej úhlopříčky 2,2" (56 mm) podsvícený 4 LEDkami zobrazí 262 144 barev (tedy 18bitové barvy), ve standardní výbavě handheldu najdeme i vestavěný digitální fotoaparát rozlišení 1,3 Mpix schopný snímat videa a nechybí ani miniSD slot. Zařízení má rozměry 48 x 110 x 22 mm a váží 120 g. Akumulátor handheldu kapacity 1300 mAh vydrží maximálně 3,5 h hovoru nebo 150 h ve standby módu.


Oproti běžným komunikátorům se nám zmenšil displej a naopak přibyl alfanumerický keypad známý z každého prvního mobilu, který má dle společnosti zpříjemnit psaní SMSek i emailů. Bohužel, ačkoliv si přístroj hraje na mobilního kancelářského poskoka, nemá Bluetooth, takže připojení krátkého dosahu může probíhat jedině přes infraport.

AXIA je koncipována jako smartphone, který nabídne přímo z krabice i solidní softwarový balík sestávající namátkou z titulů jako je TextMaker a PlanMaker pro práci s Office dokumenty, her od Astraware, prohlížečů fotek, programu pro zálohování a mnoha dalších aplikací, jejichž kompletní výpis naleznete zde.

Kromě již zmíněné absence modrozubého bezdrátu nepotěší ani 2,5 mm audio jack a chybějící EDGE, jež se u vyšší třídy GSM/GPRS strojů již pomalu stává standardem. Zatím není známa cena ani datum dostupnosti, na webu výrobce se ale můžete podívat na flashovou prezentaci chytrého telefonu již nyní.

Zdroj: PDA Live