reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AXIS F: miniaturní a nenápadné IP kamery

30.6.2014, Jan Vítek, aktualita
AXIS F: miniaturní a nenápadné IP kamery
Společnost AXIS si připravila celou novou rodinu IP kamer s označením F, která zahrnuje velmi malé modely. Ty se budou hodit pro využití tam, kde není místa nazbyt, nebo kde není vhodné, aby byly vidět.
Produktová řada AXIS F tedy nabídne modulární systém síťových kamer, který vychází jednak z jejich malých rozměrů a také z vlastností hlavní řídicí jednotky AXIS F41. K dispozici jsou celkem čtyři různé IP kamery AXIS F, jež se navzájem liší především třídou krytí a pak také záběrem objektivu. Všechny ale nabízí rozlišení 1080p.





Koncept s kamerou vybavenou objektivem a snímačem a hlavní jednotkou, která zajistí komunikaci, společnosti AXIS poprvé zavedla u řady AXIS P12. Hlavní jednotka má v sobě umístěn procesor, síťové obvody, napájecí obvody a také slot pro karty SD, na něž se může ukládat obraz. U této řady se tak výrobce snažil svůj systém ještě vylepšit a dále zmenšit samotné kamery. Ty mají síťový kabel přidělaný napevno, přičemž jeho délka je buď 3, nebo 12 metrů. Z jejich těla může koukat třeba jen objektiv, který má u nejmenšího modelu velikost špendlíkové hlavičky, takže mohou být v podstatě neodhalitelné.





Hlavní jednotka AXIS F41 zajistí Wide Dynamic Range (WDR), čili dynamické vyrovnávání jasných a tmavých oblastí, aby se detaily neztratily ve tmě nebo v přesvětlené části. Kamery tak mají zvládnout i jasné protisvětlo ve tmě, ale otázkou je, jak dobře. F41 dokáže zpracovávat obraz s rozlišením Full HD (1080p) se snímkovou frekvencí až 50 či 60 FPS. Pak tu máme dvoucestný přenos zvuku, vstupní/výstupní porty pro připojení externích zařízení, sériové port, slot pro karty SD, podporu napájení PoE a pak také funkce pro detekci pohybu, alarm při neoprávněné manipulaci, atd. A pak tu jsou následující čtyři kamery.
  • AXIS F1005-E - třída ochranného krytí IP66, pevný objektiv a horizontální zorné pole 113°
  • AXIS F1015 - varifokální objektiv s horizontálním zorným polem 53° až 108°
  • AXIS F1025 - objektiv velikosti špendlíkové hlavičky s horizontálním zorným polem 89°
  • AXIS F1035-E - třída ochranného krytí IP66, objektiv typu „rybí oko“ umožňující snímat horizontální zorné pole 194°

Jako software pro obsluhu hlavní jednotky se využije AXIS Camera Companion a pak tu je podpora systému hostování videa AXIS Video Hosting System a ONVIF. Hlavní jednotka bude k dispozici od července za doporučených 9100 Kč a samotné kamery pak za 5000 až 5600 Kč od července či září.

Zdroj: TZ AXIS
reklama