reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Backblaze a nejnovější statistika spolehlivosti HDD

3.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Backblaze a nejnovější statistika spolehlivosti HDD
Společnost Backblaze už pravidelně vypouští do světa zprávy se statistikami spolehlivosti pevných disků, které sama provozuje. Můžeme se tak podívat na to, které modely v jejích serverech pracují nejspolehlivěji.
Jako obvykle musíme ale brát v úvahu údaje o tom, kolik pevných disků dané produktové řady či konkrétních modelů firma provozuje a jak dlouho už tyto disky jsou souhrnně v provozu. Oba tyto údaje jsou v následující tabulce uvedeny stejně jako to, kolik havárií bylo zaznamenáno a co to znamená v přepočtu na roční poměr porouchaných disků.





A co je od poslední statistiky firmy Backblaze nového? Tato firma provozující cloudová úložiště přidala do své výbavy 7000 nových disků včetně 8TB modelů, ale nejde o HGST HUH728080ALE600, ale o Seagate ST8000DM002. Těch nakoupila rovnou přes 2700, jež zatím "najely" v průměru jen něco přes 13 dní provozu, a tak i přes tři selhání vykazují tříprocentní šanci, že jeden z nich se do roka poroučí.

Backblaze má k dispozici celkem nějakých 250 petabajtů úložného prostoru rozprostřených mezi 70.000 pevných disků (pokud nemá ani 45 kusů stejného modelu, do statistik je nezahrnuje). Firma se obvykle poohlíží po modelech, jejichž cena za gigabajt je co nejvýhodnější. Jenomže v této oblasti nejde ani tak o pořizovací cenu, jako spíše o TCO, čili celkové náklady na vlastnictví a provoz.





Z tabulky vyčteme, že celková poruchovost disků se mírně zvýšila z 1,84 na 1,97 procent. Zasloužily se o to především pevné disky Seagate ST4000DX000 s téměř 20% šancí na selhání v průběhu jednoho roku provozu. Následují disky Toshiba DT01ACA300, MD04ABA500V a WDC WD40EFRX, jenomže ty sotva splnily podmínku, že jich musí být pro zařazení do statistik alespoň 45 kusů, takže v jejich případě nelze vyvozovat nějaké závěry. V jejich případě selhal jen jeden disk, takže kdyby se to nestalo, rázem by byla procenta na nule jako u 8TB HGST. Velice dobře ale vypadá spolehlivost 4TB HGST HDS5C4040ALE630, z jejichž počtu 2706 selhal jen jeden, ale jsou tu i jiné, jež vybočují z řady svou vysokou spolehlivostí.

Zdroj: Hexus.net
reklama