reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

be quiet! Shadow Rock LP: na Mini ITX s nízkým profilem

14.4.2015, Jan Vítek, aktualita
be quiet! Shadow Rock LP: na Mini ITX s nízkým profilem
Německá společnost be quiet!, která je ve své domovině velmi oblíbená kvůli svým zdrojům, připravila nový procesorový chladič Shadow Rock LP. Ten je určen primárně pro malé systémy s deskami Mini ITX a sám má nízké tělo.
Nový be quiet! Shadow Rock LP je tak obdobou třeba nedávno testovaného modelu Noctua NH-L9x65, a to i s ohledem na cenu. Však Noctua má doporučenou cenu 45 euro, zatímco Shadow Rock LP dokonce o 3 eura vyšší, takže můžeme očekávat nějakých 1400 Kč s DPH, což vskutku není málo. Co nám tedy tento chladič za takovou částku nabídne?





Už na obal si můžeme přečíst údaj 130W TDP, takže je zřejmé, že tento chladič zvládne procesory i s takovou spotřebou. Nicméně pokud si budeme stavět moderní počítač na procesorech Intel, pak ty budou mít spotřebu nejspíše hluboko pod 100 W. A pokud zůstaneme u desek formátu Mini ITX, pak žádnou se socketem AMD AM3+ snad ani neseženeme (to samé platí v případě LGA2011) a pokud jde o APU pro FM2+, pak ty moderní také nepřekračují spotřebu 100 W. Schopnost chladit až 130W procesory se tedy bude hodit především v případě, že se rozhodneme svou Mini-ITX sestavu přetaktovat. Musíme přitom mluvit o těchto sestavách, protože pro jiné takový chladič opravdu nemá smysl kupovat. Šlo by o vyhozené peníze, za něž si můžeme koupit klidně dva velké věžovité chladiče, které odvedou svou práci stejně dobře.

Zmíněná Noctua tedy bude nejspíše slabší, protože výrobce ji pro moc výkonné procesory nedoporučuje, ovšem její výhoda je v menších rozměrech.





Shadow Rock LP má klasickou konstrukci s měděnou základnou (spíše tedy měděno-hliníkovou), z níž vychází čtyři heatpipe, které protínají žebroví, na němž sedí 120mm ventilátor. Povšimněte si, že žebroví je na pravé straně chladiče zespoda vykouslé, to aby se pod něj vešly moduly DIMM. Ventilátor má přitom evidentně plnou výšku 25 mm, takže je zřejmé, že až tak nízký tento chladič být nemůže. Rozměry 134 x 122 x 75,4 mm to potvrzují a vedle nich si můžeme už uvést také hmotnost 395 gramů.





S instalací na desku formátu Mini ITX by z hlediska paměťových modulů neměl být problém, pokud ovšem máte standardní moduly, které nemají vyšší chladič, než je nutné. Pokud by byly moc vysoké, museli byste je (nebo samotný chladič) vyměnit. Na malých deskách je také problém s tím, aby chladič nezasahoval do prostoru slotu, na což snad výrobce myslel a z fotografie to tak vypadá. Pak je ještě třeba myslet na to, že chladič bude o pár centimetrů přesahovat základní desku.

Použitý ventilátor je řízený pomocí PWM a jeho maximální otáčky jsou 1500 RPM. Při nich tvoří hluk 25,5 dBA, průtok vzduchu 51,4 CFM (87 metrů krychlových za hodinu) a statický tlak 1,25 mm vodního sloupce. Chladič je určen pro všechny moderní sockety Intel od LGA 775 po ty nejnovější včetně LGA 2011v3 a také AMD AM2, AM3, atd. Záruka na něj je tříletá.

Zdroj: Hexus.net
reklama