Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates pomalu opouští Microsoft

16.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates pomalu opouští Microsoft
Bill Gates, šéf Microsoftu a jeho hlavní softwarový inženýr, dnes oznámil, že do července 2008 hodlá opustit některé pozice v Microsoftu ve prospěch nadace Bill and Melinda Gates Foundation, kterou spolu se svou manželkou založil. Bill Gates...
Bill Gates, šéf Microsoftu a jeho hlavní softwarový inženýr, dnes oznámil, že do července 2008 hodlá opustit některé pozice v Microsoftu ve prospěch nadace Bill and Melinda Gates Foundation, kterou spolu se svou manželkou založil.


Bill Gates

Gates si chce vyhradit více času pro charitativní činnost, to ale neznamená, že v Microsoftu končí. Nadále mu zůstane pozice šéfa, nebude však už hlavním softwarovým architektem. Chce si však ponechat dohled nad vybranými důležitými projekty.


Ray Ozzie

Dvouletou lhůtu si Bill Gates vyhradil proto, aby byl přechod co nejhladší. Ve funkci hlavního softwarového inženýra jej nahradí Ray Ozzie (ten stojí například za IBM Lotus Notes). Craig Mundie se pak stane ředitelem výzkumu a strategie.


Craig Mundie

Čisté jmění nadace Bill and Melinda Gates Foundation je dnes kolem 29,1 miliardy dolarů, za dobu svého působení rozdala na nejrůznější výchovné a medicínské projekty přes 10,6 miliardy dolarů.

Rovněž se mluví o tom, že skončí i dnešní CEO Microsoftu, Steve Ballmer. Jeho pravděpodobnými možnými nástupci jsou Kevin Turner (CIO Wal-Martu, krátké působení v Microsoftu), Kevin Johnson (prodejní expert, dlouholetý zaměstnanec Microsoftu s podobnou kariérou jako Ballmer) nebo Robbie Bach (dohlížel na konzoli Xbox). Očekává se, že Ballmer by mohl opustit Microsoft v průběhu dvou až pěti let, ale jeho odchod je stále pouze spekulací.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.pcworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.