Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar Gaming-Z170: jedna z prvních s LGA 1151

22.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Biostar Gaming-Z170: jedna z prvních s LGA 1151
Společnost Biostar se chystá vyrábět základní desky se socketem LGA 1151 pro procesory Intel Skylake, což dokazuje uniklá fotografie modelu Gaming-Z170. Podívejme se na to, co nám nabídne.
Nová základní deska Biostar Gaming-Z170 vypadá zatím ještě poněkud nedokončeně. Jednak má na dnešní dobu celkem nudné barvy a pak také ještě ani nemá na svých MOSFETech a čipové sadě Intel Z170 nasazeny chladiče. Jde tak evidentně o jeden z prvních vzorků desky.





Vybavena je tedy novým socketem Intel LGA 1151, který je určen pro procesory Skylake, čili Core 6. generace. Evidentně to bude jedna z lepších desek v nabídce firmy Biostar, na což ukazuje 14fázové napájení. Dále tu máme čtyři paměťové sloty, které mají být pro typ DDR4, ovšem jiné desky přijdou i se sloty pro DDR3, neboť Skylake podporují obojí.

Dále tu máme tři sloty PCI Express 3.0 x16, přičemž počet dostupných linek pro grafické karty bude jako doposud 16 s konfiguracemi x16/NC/NC, x8/x8/NC, nebo x8/x4/x4. Procesory Skylake však mají nabídnout 20 linek rozhraní PCI Express 3.0, z nichž některé by mohly být rezervovány pro sloty M.2 a je otázka, jakým způsobem je využije u této desky Biostar. Vedle dvou M.2 slotů totiž uvedeno 10 Gb/s, ale to může znamenat, že využívají dvě linky PCI Express 2.0, nebo jednu verze 3.0. Všimnout si pak můžeme ještě třetího M.2, či snad pouze mini PCIe?

Zajímavé pak je, že tato deska nese tři konektory SATA Express s propustností 10 Gb/s. Však pro toto rozhraní, které nám moderní desky nabízejí už bezmála rok, stále nemáme žádné využití a ono se přitom na nových deskách evidentně ještě rozmnožilo. Že by si pro nás výrobci konečně chystali nové modely SSD pro SATA Express? Nezbývá než počkat, zda se takové neobjeví na Computexu, od nějž nás už nedělí ani čtrnáct dní. O SATA ale samozřejmě nepřijdeme, neboť každý SATA Express obsahuje dva samostatně využitelné porty SATA 6 Gbps.

Nakonec můžeme zmínit Biostar Hi-Fi audio se 600ohmovým sluchátkovým zesilovačem a jistým kodekem s odstupem signálu od šumu 115 dBA, což bude nejspíše opět Realtek ALC1150. Zůstaneme také u síťovek Killer řady E2200 a otázka je, zda nám tato deska nabídne také nějaké USB 3.1. Tato asi ano, ale USB 3.1 se ještě nestane standardem jednoduše proto, že ani čipová sada Z170 ho nepodporuje, takže výrobci desek to budou muset jako dnes řešit instalací dodatečného kontroleru, a ten samozřejmě stojí peníze, takže u levnějších desek USB 3.1 nebude.

Zdroj: techPowerUp