reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar má desky pro Skylake a DDR3 i DDR4

3.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Biostar má desky pro Skylake a DDR3 i DDR4
Biostar se pochlubil dvěma základními deskami se socketem LGA 1151 pro procesory Intel Skylake, které obsahují paměťové sloty pro DDR3 i DDR4. Založeny jsou přitom na čipové sadě Intel B150 a H170, které patří do řady 100 Series.
Jedná se konkrétně o desky Biostar Hi-Fi B150Z5 a Hi-Fi H170Z3, které se liší především v tom, že první je formátu ATX a druhá Micro ATX. Společného mají to, že nesou dva sloty pro DDR3 a dva pro DDR4, přičemž omezením je 16 GB paměti DDR3L-1600 a 32 GB DDR4-2133. Oba typy najednou pochopitelně využít nelze. Pokud se tedy chystáte upgradovat a využít některý z procesorů Intel Skylake, přičemž se ještě nechcete rozloučit se svými paměťovými moduly DDR3, jde o vhodnou volbu. To tedy v případě, že máte a chcete využívat pouze dva paměťové moduly a nijak nevadí zmíněné maximální kapacity.





Biostar Hi-Fi B150Z5 je tedy větší model formátu ATX, který rozhodně nebude patřit mezi to nejlepší, co nová generace desek pro Skylake nabídne. Nicméně pro běžný domácí počítač bude stačit, však každý nemusí mít herní model s 20 fázemi napájení a čtyřmi PCI Express pro grafické karty. Tato deska má dva (jeden 3.0 x16 a druhý 2.0 se čtyřmi linkami) a k tomu jeden PCI Express x1 a tři klasické PCI. Vybavena je také šesti SATA 6 Gbps, z nichž dva tvoří rozhraní SATA Express 16 Gbps, ovšem bohužel tu nemáme slot M.2, ačkoliv druhá deska jej má a prostoru pro nj by se tu našlo dost. Deska také slibuje kvalitní audio Biostar Hi-Fi se šesti kanály, gigabitový Ethernet řešený čipem Intel a šest USB 3.0.





Deska Hi-Fi H170Z3 je vybavena čipsetem H170 Express a její sedmifázový systém napájení vypadá stejně jako u předchozího modelu. Její čipová sada má téměř stejné hlavní parametry jako Z170, ovšem nepodporuje přetaktování CPU a zapojení více grafických karet, takže není divu, že tato deska má jen jeden slot PCI Express 3.0 x16 a ostatní jsou PCI Express 2.0 x1 a PCI. Vybavena je už slotem M.2, ovšem pouze s propustností 10 Gbps, vedle nějž tu je jeden SATA Express a dva samostatné SATA 6Gbps (čili dohromady čtyři). Audio je zde už osmikanálové a pak také Gb Ethernet (snad rovněž od Intelu) a šest USB 3.0.

Tato deska tak plně nevyužívá možnosti čipové sady H170, především tedy jejích 16 linek PCI Express 3.0 (M.2 evidentně pracujes PCI Expres 2.0) a také šest portů SATA 6 Gbps. Tomu by ale měla odpovídat také její cena.

Zdroj: techPowerUp
reklama