reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar ukázal první Mini-ITX desku pro Ryzen

6.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Biostar ukázal první Mini-ITX desku pro Ryzen
Výrobci základních desek představili už řadu modelů s AM4 pro Ryzen a Bristol Ridge, ale vesměs šlo o ATX nebo Micro ATX. Pro příznivce menších sestav si svůj model připravil už Biostar, respektive dva s čipsety X370 a B350.
Na začátek je třeba říci dvě věci. Jednak můžeme poukázat na fakt, že tu konečně budou základní desky Mini ITX pro výkonné procesory AMD. V případě procesorů FX totiž nebylo dost dobře možné, neboť ty využívají ještě klasický dvojitý čipset složený ze severního a jižního můstku a ty by se se na tak malé desky těžko vešly. A potom můžeme poznamenat, že v případě takto malých desek je skutečně téměř jedno, zda si vybereme modell s X370, nebo s B350, neboť lepší výbava dražšího čipsetu se na ní stejně nedá zcela využít a rozdíly budou jen minimální.




Biostar X370GTN Mini-ITX AM4


Biostar byla také první firma, která před 14 dny představila svůj model formátu Micro ATX s čipsetem X370 a nyní následují hned dva modely Mini ITX o velikosti 170 x 170 mm, jejichž výbava je dle následujícího srovnání skutečně téměř totožná. Pouhé dva rozdíl tkví v tom, že model X370GTN má ve výbavě 2 porty USB 3.0 mezi zadními I/O porty a čtyři na headerech, zatímco v případě B350GTN je to obráceně, což je v podstatě ještě lepší. Druhý rozdíl je zásadnější. Model s X370 podporuje rychlejší M.2 s 32 Gb/s, zatímco druhý dosahuje 16 Gb/s.





Jinak mají obě desky stejné 7fázové napájení procesoru, dva sloty DIMM pro DDR4, po čtyřech SATA 6 Gbps a jednom M.2, 7.1kanálové audio a slot PCI Express 3.0 x16 pro grafickou kartu. Je možné, že se budou lišit ještě jinak, ale co se týče hlavních specifikací, jsou téměř stejné a koupí dražšího modelu asi nic moc nezískáte. Však ta největší výhoda X370 v podobě podpory CrossFire a SLI je na Mini-ITX pochopitelně zcela nadbytečná.

Biostar ještě musí formálně představit tyto desky a uvést je na trh, takže cenu se zatím nedozvíme.

Zdroj: Hexus.net
reklama