reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Birdly a Oculus: létat jako pták

9.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Birdly a Oculus: létat jako pták
Očekávaný příchod VR headsetů a především Oculus Rift rozhýbal k aktivitě další firmy, firmičky i jednotlivce, kteří vymýšlí všemožné způsoby využití tohoto headsetu. Nyní se tak objevil simulátor ptačího letu Birdly.
Málo z novinek určených pro Oculus Rift mají na svědomí velké firmy, od nichž se očekává, že přijdou na svět s již vyspělým řešením, které má šanci se uchytit na trhu. Nicméně nový simulátor ptačího letu Birdly již jako hotový produkt vypadá, i když rozhodně nejde o zařízení, které bychom chtěli si pořídit domů. Spíše jde o produkt pro zábavní a herní centra, a to jednak z důvodu svých značných rozměrů a neskladnosti a potom také vzhledem k tomu, že bude sloužit spíše ke krátkodobému pobavení.





O co tedy jde? Máme tu polstrovanou konstrukci, na niž si lehneme břichem dolů, ruce nasuneme do "křídel", necháme se ovívat ventilátorem umístěným přímo před hlavou a samozřejmě budeme mít na hlavě Oculus Rift, který se postará o zrakový vjem. To by pochopitelně bylo málo, takže tu je i systém pro sledování máchání oněch "křídel", na základě čehož se pak bude pohybovat váš virtuální ptačí avatar a jak je jasné ze zveřejněného videa, spodní část tu není pouze pro zajištění stability, ale poslouží také pro naklánění horní části.





Simulátor ptačího letu má na svědomí tým ze Zurich University of the Arts, tedy z Univerzity umění v Curychu, který se prý inspiroval luňákem červeným. Tvůrci se však nespokojili pouze se zaměstnáním zraku a hmatu, ale také se zaměřili na čich. Ovladač Birdly je prý schopen s využitím ventilátoru na uživatele vysílat i různé pachy, které budou odpovídat tomu, nad čím zrovna přelétává.

Birdly je tedy určen především pro umělecké instalace a na trh se tento ovladač nejspíše nedostane. Dobře ale ilustruje příležitosti, které nám dává do rukou headset Oculus Rift a jemu podobné produkty (Morpheus, Totem). Však je třeba si uvědomit, že Oculs Rift se má prodávat za cenu nového monitoru, takže lze očekávat jeho značné rozšíření a vytvoření zcela nového trhu, nebo spíše trhů.

Zdroj: Hexus.net
reklama