reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bittorrent Project Maelstrom: WWW přes torrenty

11.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Bittorrent Project Maelstrom: WWW přes torrenty
Nástup torrentů před několika lety znamenal naprostou změnu způsobu, jakým lidé sdílejí svá data, ovšem Bittorrent se s tímto nechce spokojit a hledá další způsoby, jakými může zasáhnout do stávající podoby Internetu.
Do povědomí veřejnosti se torrenty dostaly především jako způsob pro šíření dat a především těch podléhajících ochraně autorského zákona. Běžně tak na nich najdeme hudbu, filmy, nejnovější počítačové hry, ovšem jinak nelze dát mezi torrenty a internetové pirátství rovnítko. Tato technologie je také využívána jednotlivci, organizacemi a firmami, které ji využívají jako způsob sdílení vlastních dat. Pro tyto účely Bittorent spustil službu Sync, která umožní synchronizovat a sdílet data s ostatními počítači, a to bezpečným způsobem. Nyní ale Bittorent chce na torrentech postavit celý web, což vůbec není malý cíl.





Bittorent tak již ohlásil alfaverzi webového prohlížeče, který se ukrývá pod označením Project Maelstrom, přičemž tuto verzi mohou zatím využít pouze jedinci, kteří k tomu dostali pozvání. Příslušný prohlížeč tak nebude stahovat obsah webových stránek z centrálního serveru, ale od ostatních tzv. peerů, čili počítačů sdílejících celý, nebo jen část obsahu. Princip je tedy stejný jako u klasického sdílení dat, takže jde o P2P distribuci webového obsahu přes torrentový protokol.

Eric Klinker, CEO Bittorentu, k tomu řekl: "Project Maelstrom s první veřejnou verzí webového prohlížeče může přinést nový způsob zveřejnění, přístupu a konzumaci webového obsahu. Je to Internet opravdu provozovaný lidmi, který odstraňuje bariéry a zamezí tomu, aby byl ovládán mocnými." Jde tedy o iniciativu, která jde naprosto opačným směrem než vývoj svobody na Internetu dle Freedom House.

Otázkou je, jak dobře bude takový torrentový web fungovat. V případě sdílených dat, která jsou populární, můžeme stahovat rychlostí, která je omezena v podstatě jen šířkou našeho internetového připojení, ale u dat sdílených méně uživateli je tomu právě naopak. To by mohlo postihnout i Project Maelstrom a jde také o to, že provozovatelé webových stránek musí sami začít podporovat příslušný prohlížeč. Klinker tedy věří, že Maelstrom může přinést svobodný a neutrální Internet s efektivnějším sdílením dat, které vyřeší internetové "zácpy".

Zatím ale není jasné, zda Bittorrent umožní i ostatním, aby potřebnou technologii zabudovali do vlastních prohlížečů, čili zda potřebnou technologii zpřístupní jako otevřený standard. To by ale logicky měla být samozřejmost. Pokud tedy máte zájem si nový prohlížeč vyzkoušet, můžete se přihlásit (viz zdroj) a čekat na pozvánku.

Zdroj: TZ Bittorrent
reklama