reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple a Epic Games jsou poslední dobou na ostří nože. Bitva pokračuje a po podání žaloby společnost Apple nasazuje další zbraň. Už zítra přestane fungovat služba Sign in with Apple do služeb Epic Games.
DarkRichelieu (1230) | 11.9.20207:41
Další žaloby půjdou od zákazníků proti Apple, že jim blokuje přístup k aplikacím. Někdo na tom ­(Fortnite atd.­) má postavené živobytí, takže to bude ještě zábava. Je to dost hnus používat zákazníky jako kanónenfutr v soudní při, kde jde dvěma společnostem zase jen o peníze.
Odpovědět3  2
Akuh (1099) | 11.9.20209:42
Fortnite porušil podmínky appstore. Vina padá jaksi na Epic.
Odpovědět3  1
batmaster (699) | 10.9.202018:35
Jak Apple nemusím, tak v tomhle mu držím palce.

Nevím, proč by měla jedna firma diktovat druhé firmě podmínky, za kterých bude využívat její služby.

To je jako kdyby farmář chtěl využít třeba síť prodejen Lídlu a chtěl po nich, aby jeho zboží dávali zdarma s tím, že mu zákazníci za jeho zboží platí někde bokem a v obchodě si to jen vyzvedávají.

Zajímalo by mě co by EPIC říkal na to, kdyby se objevil další obchod co si bude brát provize jen 5 procent a nutil ho aby snižoval i on svoje provize podobným způsobem.
Odpovědět5  14
JonnyC (27) | 10.9.202019:00
Ja ne. pokud by apple povolil i jine obchody, mate pravdu. Takhle je to spis korporatni mesto, kde si muzete nakoupit pouze v korporatnim obchode. Apple mi nesmi do baraku.
Odpovědět14  6
Milan Šurkala (4502) | 10.9.202022:16
"Takhle je to spis korporatni mesto, kde si muzete nakoupit pouze v korporatnim obchode.­" A to je nutně špatně? Pokud to někomu nevyhovuje, tak si přeci Apple nemusí kupovat.

Představte si, že máte obchod ­(je jedno s čím­). Líbilo by se Vám, kdyby Vás někdo zažaloval za to, že neprodáváte jeho produkty podle jeho podmínek za provize, které se líbí jemu ­(v tomto případě nulové­)? Je to přeci Váš obchod a Vaši zákazníci. Pokud Apple nastaví příšerné podmínky, vývojáři pro něj nebudou nabízet SW a tím uškodí především sám sobě. Jenže ty provize jsou v podstatě stejné jako kdekoli jinde. A pokud Apple v rámci té smlouvy nabízí vývojářům nástroje pro vývoj, propagaci a další služby, nerozumím tomu, proč by za to neměl dostat zaplaceno. Ale už jsem si tady zvykl, že pro čtenáře je naprosto normální nedostat za služby zaplaceno, obzvláště když se na dané formě placení obě strany samy dobrovolně dohodnou.

Třeba před pár měsíci Shutterstock zase zvýšil své provize a ubral svým fotografům ­(tedy i mně­). Samozřejmě, že mě to štve, že dostávám za stejnou práci méně peněz. Můžu se s tím smířit, může dobrovolně odejít. Je to na mně, zda se změnami a podmínkami souhlasím. Ale pokud s nimi nesouhlasím, moc nerozumím tomu, proč bych s tím měl jít k soudu. Jsou fotobanky, kde lze být exkluzivně ­(tedy styl Apple­). Nemyslím si, že by bylo správné např. v popisu k fotce po jejím přijetí napsat odkaz na své stránky, kde by si lidé fotku mohli stáhnout bez provize fotobanky. Ano, měl bych více peněz, ale je to správné, když využívám služeb dané fotobanky a dobrovolně jsem se dohodl na daných podmínkách?
Odpovědět6  5
Andir (747) | 10.9.202023:53
takhle to mohou říct všichni nastavit si nelidský podmínky nelíbí jdete jinam tady si zařídíme náš monopol, konkurenci preventivně potlačíme a komu se to nelíbí má smůlu :D eště že na windows to není podle tvé logiky vše by mohlo být jen od MS nelíbí běž jinam to je logika, já doufám že to apple projede při lepším se komplet změní politika 30% při menším na ios se budou moct přidat další obchody což mi bude fuk applu bych se nedotkl ani za nic
Odpovědět6  3
Milan Šurkala (4502) | 11.9.20207:10
"podle tvé logiky vše by mohlo být jen od MS nelíbí běž jinam to je logika­" To podle mé logiky nevyplývá. Apple má cca 15­-20% tržní podíl, Microsoft něco kolem 90 %. Pokud má někdo na trhu monopolní postavení, tak jsou diskuze o jeho omezení na místě, přestože je to soukromá firma, která by si jinak měla dělat, co chce ­(zákazníci a partneři jí svým zájmem řeknou, co si o tom myslí­). Jenže Apple opravdu není monopol. Tomu má blíže spíše ten Google. Pokud by zde šlo něco napadnout, je to spíše kartel.

Jiný příklad, sice z jiné oblasti, ale také ukáže ten koncept. Nevyhovují mi provizní podmínky fotobanky iStock, no tak tam nelezu. I když se tím připravím o zhruba podobný tržní podíl jako Epic v případě Applu ­(není to málo, ale ani až tak moc­), když se mi to nelíbí, tak tam neprodávám. Proč bych se měl dožadovat toho, aby firma s nemonopolním postavením na trhu musela, opakuji musela prodávat mé fotografie svým zákazníkům podle mých pravidel? Proč bych se měl dožadovat, abych mohl využívat jejich distribučních systémů, ale zároveň mohl kasírovat její zákazníky mimo její systém, když to prodávám přes jejich systém? Jakým právem bych za to tu firmu měl žalovat? Žádné právo mě nenapadá. Vás ano? Pokud to ta firma schvaluje, tím lépe pro mě, ale pokud ne, jakým právem bych se toho měl dožadovat?

Představte si sebe v této situaci. Máte obchod. A teď Vám tam přijde nějaký týpek, postaví před Vás svůj produkt a řekne Vám: ­"Hele, tohle teď budeš prodávat, budeš to tu mít vystavené. Jestli ne, tak tě zažaluju. Když ti to zákazník zaplatí s tvou marží, tak si ji nech a zbytek mi pošli za účet. Ale pamatuj, pokud si to zaplatí u mně, přijde si to tu jen vyzvednout. Já vím, budeš to tu mít vystavené, bude ti to tady zabírat místo, ale v takovém případě nedostaneš nic. Jestli se ti to nelíbí, zažaluju tě.­" Vám tohle přijde opravdu normální?

Nejhorší na tom je, že největší kritici Applu jsou zde ti lidé, kteří tady hlásají maximalizaci zisku pro sebe. Jenže v situaci Applu by byli ti prví, kdo by se zachoval k partnerům a zákazníkům ne stejně, ale ještě hůře. Opravdu nevěřím, že když jsou prospěchářští ve vztahu k sobě, že by byli jiní v pozici Applu. Opravdu nevěřím, že když hlásají prozákaznický přístup jako zákazníci, že by hlásali stejný prozákaznický přístup v pozici korporace ­(tím neříkám, že se korporace chovají vždy vstřícně, to ani náhodou­). Opravdu tomu nevěřím. Tak jakým právem někdo toto kritizuje, když by se zachoval stejně, ne­-li hůře? Jsou zde lidé, kteří jsou naprosto OK s tím, že kvůli vlastnímu prospěchu obejdou pravidla. Zároveň jsou ale úplně rozpálení do ruda, když kvůli vlastnímu prospěchu někdo natáhne je a obejde pravidla. Když je to tedy OK, že mohou někoho ****, tak jakým právem si pak stěžují, když někdo **** je? Vždyť ten se chová přesně podle toho, co tak hlásají. Maximalizace jeho osobního zisku. Proč je to v jejich případě OK, ale když to dělá někdo jiný, tak už ne?

Nejsem sice křesťan, ale rčení ­"Nečiň druhým to, co nechceš, aby dělali tobě­" to vystihuje velmi přesně. Škoda, že se tím nikdo neřídí.
Odpovědět4  1
JonnyC (27) | 11.9.20206:10
At si apple nastavuje jake chce podminky ve svem obchode, pokud dovoli instalaci applikaci­/obchodu tretich stran na ten telefon.

Pokud lide ve meste muzou nakupovat pouze v mem obchode a nemaji prostredky na to mesto opustit, je to efektivne otrokarstvi­/indenture servitude.

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Company_store
Odpovědět4  4
Akuh (1099) | 11.9.20207:29
Takže ten kdo má na to koupit si iPhone, nemá prostředky na to koupit si nějaký telefon s Androidem, nebo jiným OS? Neřekl bych. Odpovídající příklad je, že máte město ze kterého se kdykoliv můžete odstěhovat, nikdo vás tam nedrží, ale benefity z infrastruktury města pro vás převažují nad negativy tak tam zůstáváte.
Odpovědět2  3
blue.sun (268) | 10.9.202020:29
Vtipné. Tak u Epicu ­"diktování podmínek­" vadí, ale že Apple si diktuje podmínky, to nevadí. :­-D :­-D
Odpovědět1  1
Akuh (1099) | 10.9.202021:17
Prosazování změnu podmínek soudem považuji za špatné a amorální. U Epicu mi jejich podmínky vadí natolik že nebudu používat jejich produkty, u Applu mi ty podmínky nevadí. Pokud vadí Epicu, může působit na zákazníky Applu marketingem, či omezováním služeb pro iOS a Mac aby apple donutil změnit podmínky přes zákazníky. Ale tahat do toho stát mi příjde jako čirý korporátní terorismus
Odpovědět1  4
blue.sun (268) | 13.9.202019:44
Aha, chápu. iOvce na zteči...
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 13.9.202021:07
Těsně vedle, nelíbí se mi ani stejné amorální chování epicu vůči google. Problém je totiž v tom soudu. Epic má mnoho etických způsobů jak bojovat, ale jít zneužít státního monopolu na násilí rozhodně není jeden z nich.

Ale co se snažím, právě jste dokázal jak snadno zkouznete k argumentum ad hominem, takže s vámi nelze vést asi diskusi na úrovni.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.