reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blu-ray, modrý dar přítele lasera

30.6.2009, René Pfeifer, článek
Blu-ray, modrý dar přítele lasera
Pokud si pořídíme vypalovačku s modrým laserem, můžeme na jeden optický disk rozměrů CD a DVD nahustit 25 nebo 50 GB dat. Najdeme vůbec pro takové placky uplatnění? Vyplatí se investovat nemalé finance a trávit desítky minut nebo hodiny vypalováním?

Proč?


Vývoj optických disků žene vpřed zejména filmový průmysl a my, diváci. Naše rostoucí nároky na kvalitu obrazu i zvuku zvyšují potřebu úložného prostoru. Zatímco k uložení dvou a čtvrthodinového filmu MPEG2 je potřeba 4,7 GB (odtud kapacita DVD), k nahrávce téhož snímku v high-definition kvalitě je třeba 22 GB.


Jeden z prvních BD titulů

Jak?


Parametry optického mechanismu a DVD disků jsou téměř všeobecně známé. Vlnová délka červeného laseru 650 nm s průměrem paprsku 1,32 µm zaznamenává data na digitální verzatilní disk s tloušťkou ochranné vrstvy 0,6 mm do stop o šířce 0,74 µm s minimální délkou pitu 0,4 µm.

Aby technologie Blu-ray byla schopna nahrát na média stejných rozměrů jako DVD několikanásobně vyšší objem dat, přešla z červeného na modro-fialový laser (odtud část názvu „Blu“, kde bylo z marketingových a patentových důvodů odebráno „e“ ze slova „blue“). Jeho kratší vlnová délka 405 nm a užší paprsek 0,58 µm umožňuje zhuštění dat do stop o šířce 0,32 µm s minimální délkou pitu 0,15 µm a přitom snížená ochranná vrstva o síle 0,1 mm posunula nahrávací vrstvu blíže k čočkám.

Tolik malá rekapitulace technických detailů. Pokud vás zajímá Blu-ray blíže, můžete si přečíst více třeba v našem článku „Technologie Blu-ray a její specifikace“.

My se dnes více zaměříme na penetraci modrého laseru do domácích počítačů, možného využití v nich a také si povíme, děje-li se něco nového na trhu.
reklama