reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth 4.2 ohlášen a slibuje značná vylepšení

4.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Bluetooth 4.2 ohlášen a slibuje značná vylepšení
Bluetooth Special Interest Group (SIG) ohlásila nové specifikace tohoto dobře známého rozhraní. Jde specifikace verze 4.2, které mají přinést značná vylepšení týkající se propustnosti, zabezpečení i funkčnosti.
Od budoucích zařízení splňujících specifikace Bluetooth 4.2 tedy můžeme očekávat výrazně lepší funkčnost, přičemž úvod tiskové zprávy mluví o zajištění soukromí (čili jde o bezpečnost), zvýšení rychlosti datové propustnosti a senzory Bluetooth Smartm mají dostat možnost přímého přístupu k Internetu.





Rozhraní Bluetooth v poslední době u mobilních zařízení nabývá na důležitosti, a to především díky rozmáhajícím se nositelným zařízení, jako jsou různé chytré hodinky nebo fitness náramky. Pro ně je rozhraní Bluetooth jako dělané a skupina Bluetooth SIG to měla při vymýšlení nových specifikací mít na paměti.




Stejně tak bylo třeba vzít v úvahu zbrusu novou vznikající oblast, a sice Internet of Things, kde je stejně jako u nositelných zařízení (která ostatně do IoT v podstatě také patří) důležitá energetická efektivita. Podporovány jsou tak díky profilu IPSP i protokoly IPv6 a 6LoWPAN, stejně jako brány Bluetooth Smart pro přímý přístup k Internetu, od nichž si vývojáři slibují škálovatelnost, díky níž bude tato technologie schopná držet krok s vývojem Internetu věcí.





Co se týče bezpečnosti, pak právě rozhraní Bluetooth bylo dříve viděno jako slabé místo Internetu věcí, čemuž mají nové specifikace zamezit. Šlo o neautorizovaný přístup k zařízení pomocí zapnutého, ale jinak nepoužívaného rozhraní. Uživatelé také mají dostat lepší možnosti pro správu připojovaných zařízení. Na tyto výhody bychom neměli dlouho čekat, neboť ty bude možné využít i na starších zařízení, na nichž provedeme softwarovou aktualizaci. Tu ale musí výrobce koncového zařízení nejdříve připravit.

Datová propustnost Bluetooth 4.2 má být až 2,5x vyšší v porovnání s předchozích verzí, o což se mají zasloužit také packety, jejichž kapacita vzroste téměř desetkrát. Zde už ale budeme potřebovat nový hardware, přičemž ten se začne objevovat někdy na jaře příštího roku.

Zdroj: Hexus.net
reklama