Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth verze 1.2 je na světě!

7.11.2003, Petr Hájek, článek
Bluetooth verze 1.2 je na světě!
Bluetooth Special Interest Group (SIG), obchodní asociace pro bezdrátovou technologii Bluetooth, ohlásila přijetí specifikace Bluetooth verze 1.2. V kostce řečeno se nám Bluetooth rozrostl o několik zajímavých vlastností, díky kterým se stává opět o něco stabilnější zkušeností pro všechny uživatele, kteří bezdrátových výhod této technologie aspoň občas využívají.
Nová verze Bluetooth Core Specification byla vývojáři navržena s ohledem na co nejlepší zkušenosti budoucích uživatelů a nynější digitální věk kladoucí důraz na bezdrátovou konektivitu. Dosavadní specifikace se objevila ve více než tisícovce nejrůznějších zařízení, produktů a přístrojů, jež variují od počítačové myši, přes mobilní telefony až třeba po auta. Verze 1.2 je také zamýšlena jako solidní základ pro vývoj další techniky, která bude vlastnostmi opět o stupeň výš - bondovky, PDA, MP3many, zkrátka pro vše, co se ocitne v tzv. PAN Area uživatele (Personal Area Network). Nová verze samozřejmě zachovává kompatibilitu se stávajícími BT verze 1.1 a má i další příjemnou a důležitou vlastnost - spojení mezi přístroji je navazováno rychleji.

Bluetooth Core Specification verze 1.2 přináší velké množství inovací, které mají již tak jednoduchou filozofii snadné použitelnosti ještě více zprůhlednit a učinit ji co nejstabilnější. Patrně nejdůležitějším dodatkem je Adaptive Frequency Hoping (AFH) kladoucí si za cíl redukci interference od přístrojů sdílejících pásmo 2,4 GHz. Bezdrátové telefony, mikrovlnné trouby a některé Wireless Local Area Networking technologie (WLAN), zahrnující IEEE 802.11b a IEEE 802.11g, obecně sdílejí stejné frekvence jako technologie Bluetooth. AFH se snaží v rámci spektra využívat frekvence nepoužívané a zároveň přenášet data co největší rychlostí. Tento "adaptivní transfer" umožňuje efektivnější přenosy dat ve spektru a tímto uživateli nabízí větší výkon i spolehlivost.

Objevil se i Enhanced Voice Processing používající pokročilé metody detekce chyb, který byl navržen pro zlepšení kvality hlasových přenosů zejména v hlučných prostředích.

O rychlosti jako takové nepadlo ani slovo, předpokládáme tedy zachování stávajících parametrů. První zařízení obsahující novou verzi Bluetooth se objeví nejdříve za čtvrt roku, běžným se ale BT 1.2 stane a úplně nahradí starší variantu až během 12 - 18 měsíců.
Zdroj: infoSync