Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BluRay má vyšší prodeje než HD DVD

13.3.2007, Milan Šurkala, aktualita
BluRay má vyšší prodeje než HD DVD
Ačkoli bitva HD formátů stále nemá svého jasného vítěze, BluRay začíná zaznamenávat větší úspěchy než HD DVD. Jen za únor bylo prodáno na 250000 filmů na discích BluRay, kdežto HD DVD zaznamenalo pouze 125000 prodejů, pouhou polovinu. Příkladem...
Ačkoli bitva HD formátů stále nemá svého jasného vítěze, BluRay začíná zaznamenávat větší úspěchy než HD DVD. Jen za únor bylo prodáno na 250000 filmů na discích BluRay, kdežto HD DVD zaznamenalo pouze 125000 prodejů, pouhou polovinu.



Příkladem může být také film The Departed (Skrytá Identita), který byl nejúspěšnějším titulem za první týden prodeje a byl nabízen od 13. února na obou formátech, tedy BluRay i HD DVD. Bylo prodáno 20000 kusů na discích BluRay, ale jen 13000 kusů na discích HD DVD.

Za větší popularitu BluRay může podle jistých zdrojů také nižší cena titulů, neboť HD DVD filmy jsou zpravidla dodávány tak, že na druhé straně disku je klasická DVD verze filmu pro DVD přehrávače. Filmy jsou pak prodávány o $5 dráž. Celkem bylo prodáno 650000 filmů na HD DVD a 675000 na BluRay.

Za poměrně vyrovnaná čísla i přes větší úspěch BluRay může to, že HD DVD bylo uvedeno o něco dříve a tak bylo prodáno mnoho desítek tisíc disků dříve než byl prodán první BluRay disk. BluRay má větší úspěchy také díky více se rozšiřující nabídce, když za leden a únor bylo vydáno dvakrát více titulů na BluRay než na HD DVD. Na první polovinu tohoto roku je naplánováno uvést 265 filmů na BluRay a 257 filmů na HD DVD.

Zdroj: www.dailytech.com, www.videobusiness.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.