reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing dokončil padákové testy svého Starlineru

28.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Boeing dokončil padákové testy svého Starlineru
Boeing a SpaceX mají stále víceméně rovné šance stát se první soukromou společností, které bude umožněno vynášet člověka do vesmíru na ISS. Právě Boeing nyní učinil další důležitý krok na této cestě. 
Jde o loď CST-100 Starliner, která bude mít za úkol vynášet pro NASA astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), přičemž samotná NASA se v tomto ohledu už jistě necítí moc komfortně. Na jedné straně tu jsou problémy ve vývoji Starlineru i lodi Crew Dragon konkurenční SpaceX a na druhé straně tu je nutnost využívat velice drahé služby Rusů a jejich Sojuzů. Nyní už je dávno jasné, že ty oproti starším plánům budou zapotřebí ještě v příštím roce a navíc to vypadá, že ne pouze na jeho začátku. Ještě před několika měsíci to přitom vypadalo, že přinejmenším SpaceX v létě vyšle k ISS první astronauty a do konce roku odstartuje už běžný provoz. 
 
 
Nyní tu ale máme alespoň další pokrok ve vývoji Starlineru, který úspěšně prošel zkouškami svých padáků a Boeing je opět na koni, zatímco SpaceX stále řeší explozi své lodi při pozemním testu motorů.  
 
Boeing CST-100 Starliner je stejně jako lodi SpaceX koncipován jako znovu použitelné vesmírné plavidlo, které je založeno na odkazu velitelského modulu programu Apollo. Má v sobě místo pro sedm členů posádky a startovat může s využitím čtyř raket: Atlas V, Delta IV, Falcon9 a Vulcan. Testování lodi přitom probíhá už od roku 2011 a potkala ho celá řada problémů a zdržení. Poslední test ale byl úspěšný. 
 
Boeing svůj Starliner zavěsil na balón, který vypustil z White Sands Missile Range. Po překročení výšky 12 kilometrů byl Starliner odhozen a využil šest svých padáků, které mu umožňují přistávat nejen do vody, ale i na pevnou zem. Zde šlo ale o test toho, jak se loď ukáže v případě že jí celá polovina padáků selže, a to konkrétně dva brzdicí padáky a jeden hlavní. Přistání bylo nakonec označeno za bezpečné, stačily na ně zbývající padáky plus airbagový systém změkčující samotný dopad. 
 
Mimochodem, společnost SpaceX nedávno provedla podobný test, ovšem její loď jím úspěšně neprošla a vzhledem k její nedávné havárii při pozemním testu a velice podobnému plánu obou firem by se mohlo zdát, že nyní je ve výhodě Boeing. To však není pravda, neboť ten ještě stále neprovedl důležitý test s vysláním dálkově řízeného Starlineru na ISS. Už dříve byl odložen o několik měsíců, a tak je aktuálně chystán na léto. Firma SpaceX už svůj test dávno splnila. 
 
Nicméně je pravda, že pokud Boeing tento test zvládne, mohl by stihnout vynést astronauty Michael Fincke, Christopher Ferguson a Nicole Aunapu Mann na ISS ještě letos v listopadu. To pro SpaceX je další vývoj vzhledem k vyšetřování pozemní havárie a padákovému testu nejasný. 
 


reklama